Leefgeldregeling

Als Oekraïense vluchteling heeft u misschien recht op leefgeld. Dit is een financiële vergoeding waarmee u uw dagelijkse dingen zoals eten, kleding en onderdak kunt betalen.

Aan deze regels moet u voldoen om leefgeld te ontvangen:

  • U bent een vluchteling uit Oekraïne
  • U woont in de gemeente Westland in een opvanglocatie of bij mensen thuis
  • U bent ingeschreven in de Basisregistratie Personen (BRP)
  • U heeft een legitimatiebewijs
  • U heeft een Burgerservicenummer (BSN)
  • Uw gezinsrelatie is geregistreerd in de Basisregistratie Personen (BRP)
  • U of uw gezinslid heeft geen inkomsten uit werk

Gezinsrelaties

Als u een partner en/of minderjarige kinderen heeft die ook in Nederland wonen, moet u deze gezinsrelaties laten registreren in de Basisregistratie Personen (BRP), bij de afdeling Burgerzaken. Als deze gezinsrelaties zijn geregistreerd, kunt u leefgeld ontvangen.

Voor het doorgeven van de gezinsrelatie, maakt u een afspraak met de afdeling Burgerzaken. Dit doet u via telefoonnummer 14 0174.

De afdeling Burgerzaken heeft uw huwelijksakte nodig en de geboorteakte van uw kinderen. Als u dit niet heeft, kunt u ook een afspraak maken met een medewerker van de afdeling Burgerzaken waarin u, samen met uw gezinsleden, onder ede verklaart hoe de familierelaties zijn.

Inkomen

Als u of één van uw gezinsleden inkomsten heeft, heeft u geen recht op leefgeld.

Alleen als het gezinsinkomen minder is dan het leefgeld voor het gezin, kunt u aanvullend leefgeld aanvragen.

Op deze website leest u alles over leefgeld, over de hoogte van het leefgeld en of u ervoor in aanmerking komt.

online aanvragen

Doorgeven wijziging

Gaat u werken of ergens anders wonen (binnen of buiten de gemeente), dan geeft u dit zo snel mogelijk door aan de gemeente. Bij de brief waarin uw leefgeld wordt toegekend ontvangt u een wijzigingsformulier. Er liggen ook wijzigingsformulieren op de opvanglocaties en op het gemeentehuis aan de Verdilaan 7 in Naaldwijk.

wijziging doorgeven

Maandelijkse wijzigingsformulier

Woont u bij particulieren, dan vult u iedere maand een wijzigingsformulier in om het leefgeld te ontvangen. Wanneer er geen wijzigingen zijn, kunt u op het wijzigingsformulier overal “nee” aanvinken.

Het ingevulde formulier levert u in. Dat kan op twee manieren:

Per post:

Gemeente Westland
T.a.v. Poortwachter
Antwoordnummer 25
2670VB Naaldwijk

Of op het gemeentehuis aan de Verdilaan 7 in Naaldwijk.

U levert deze wijzigingsformulieren op zijn laatst in op de volgende data:

  • 15.01.2024 t/m 19.01.2024
  • 12.02.2024 t/m 16.02.2024
  • 11.03.2024 t/m 15.03.2024
  • 15.04.2024 t/m 19.04.2024
  • 13.05.2024 t/m 17.05.2024
  • 17.06.2024 t/m 21.06.2024
  • 15.07.2024 t/m 19.07.2024
  • 12.08.2024 t/m 16.08.2024
  • 16.09.2024 t/m 20.09.2024
  • 14.10.2024 t/m 18.10.2024
  • 11.11.2024 t/m 15.11.2024
  • 16.12.2024 t/m 20.12.2024

Als de gemeente geen wijzigingsformulier ontvangt kan er geen leefgeld worden uitbetaald.

Woont u in een gemeentelijke opvang, dan levert u dit formulier alleen in wanneer er wijzigingen zijn.

Leefgeld en Werk

Wanneer u gaat werken dan heeft u geen recht meer op leefgeld. Overleg met uw werkgever wat u gaat verdienen. Aan de gemeente geeft u zo snel mogelijk door dat u werk heeft gevonden, dit doet u via het wijzigingsformulier. U voorkomt op deze manier dat u door uw inkomen geld terug moet betalen aan de gemeente.

Beëindiging werk

Als werkende vluchteling heeft u dezelfde rechten als een Nederlandse werknemer. Als u werkt of heeft gewerkt heeft u ook recht op sommige uitkeringen als u voldoet aan de regels. Bijvoorbeeld: u heeft 6 maanden inkomsten uit arbeid ontvangen en uw contract wordt niet verlengd of u kunt geen ander werk vinden, dan heeft u mogelijk recht op een werkeloosheidsuitkering. Als u en/of uw partner recht heeft op een werkeloosheidsuitkering is er geen recht op leefgeld.

Kijk voor meer informatie hier.

Nee, uw gastgezin krijgt geen vergoeding van de overheid. U mag zelf kiezen of u het leefgeld gebruikt om te helpen met de kosten van uw gastgezin. Wij adviseren u om hier afspraken over te maken met uw gastgezin.

Bent u aan het werk en heeft u één of meerdere kinderen die nog niet naar het voortgezet onderwijs gaan, dan kunt u misschien kinderopvangtoeslag ontvangen voor de opvang van uw kind(eren). De toeslag wordt via de Belastingdienst gegeven als u aan de gestelde regels voldoet.

Kijk op de website van de Belastingdienst.

Als u en/of uw partner werkt en u heeft de zorg voor een kind dat jonger is dan 18 jaar, dan heeft u misschien recht op kinderbijslag. De kinderbijslag kunt u aanvragen bij de Sociale verzekeringsbank.

Het kindgebonden budget is een bijdrage die boven op de kinderbijslag komt. Voor het kindgebonden budget mag het inkomen van u en/of uw partner niet te hoog zijn en moet u voldoen aan enkele eisen. Wilt u weten of u recht hebt op het kindgebonden budget? Kijk dan op de website van de Belastingdienst.

Aanvragen kan via de website van de Belastingdienst.

Als werkende vluchteling heeft u dezelfde rechten als een Nederlandse werknemer. Als u werkt of heeft gewerkt heeft u ook recht op sommige uitkeringen als u voldoet aan de regels. Bijvoorbeeld: u heeft 6 maanden inkomsten uit arbeid ontvangen en uw contract wordt niet verlengd of u kunt geen ander werk vinden, dan heeft u mogelijk recht op een werkeloosheidsuitkering. Als u en/of uw partner recht heeft op een werkeloosheidsuitkering is er geen recht op leefgeld.

Kijk voor meer informatie hier.