Meldpunt slechte verhuurders

Huurt of zoekt u een particuliere huurwoning? Dan moet u weten dat verhuurders zich aan de regels van de Wet goed verhuurderschap en de Wet betaalbare huur moeten houden. Doen zij dit niet of heeft u problemen met uw huisbaas zoals bedreiging, discriminatie of een te hoge borg? Meld dit dan bij de gemeente.Wij kunnen u helpen.
Voor wie is dit meldpunt?
- voor iedereen die een huurwoning zoekt of huurt van een particuliere verhuurder (dus niet van een woningcorporatie)
- voor huurders die woonruimte huren via een huisbaas of bemiddelaar
- voor arbeidsmigranten die via hun werkgever of uitzendbureau een woning of woonruimte huren
Huurt u van een woningcorporatie zoals bijvoorbeeld Arcade, de Wassenaarsche Bouwstichting of WoonWest en heeft u problemen? Dien dan uw klacht in bij de corporatie zelf.
Wat kunt u melden?
Alle vormen van ongewenst verhuurdersgedrag, zoals:
- discriminatie, bijvoorbeeld op basis van afkomst, geloof, geslacht, politieke mening, handicap of seksuele geaardheid.
- intimidatie, zoals geweld, dreiging met het opzeggen van het huurcontract of het afsluiten van gas, licht en/of water.
- te hoge borg vragen. Meer dan 2 maanden huur aan borg vragen is wettelijk verboden.
- geen huurovereenkomst op papier. Een huurcontract moet altijd op papier staan en ondertekend worden door de huurder en de verhuurder.
- geen informatie over uw rechten en plichten als huurder. De rechten en plichten moeten op papier staan en er mogen geen bemiddelingskosten aan u doorberekent worden.
- onduidelijke of hoge servicekosten. In het huurcontract moet uitgelegd staan waarover u servicekosten betaalt. Hierbij hoort ook een jaarlijkse overzicht van de opbouw van de servicekosten.
- te hoge huurprijs. De huur moet passen bij de kwaliteit van de woning volgens het puntensysteem(Verwijst naar een externe website).
Wat heeft u nodig voor uw melding?
- uw contactgegevens
- gegevens van de verhuurder of bemiddelaar
- adres van de woning
- een duidelijke beschrijving van het probleem
- bewijsmateriaal zoals foto’s, video’s, geluidsopnames, appjes of het huurcontract
Let op: U mag uw melding ook anoniem doen. Wij kunnen u dan alleen geen vragen stellen of u op de hoogte houden.
Na uw melding
- ontvangt u een bevestiging van uw melding (tenzij u deze anoniem hebt gedaan)
- beoordelen wij uw melding zo snel mogelijk. Hiervoor is het belangrijk dat u de informatie duidelijk en compleet aanlevert
- als het nodig en mogelijk is, zullen wij handhaven of een boete opleggen
Hoelang duurt het?
Hoe lang de afhandeling duurt, hangt af van de situatie en de ernst van de klachten. Wanneer uw woonsituatie onveilig is en er acuut gevaar dreigt, moet u altijd de politie inschakelen.
Wat kunt u doen bij een te hoge huur?
- controleer uw woningtype op de website van de Rijksoverheid(Verwijst naar een externe website).
- controleer de huurprijs via de Huurcommissie(Verwijst naar een externe website).
- ga in gesprek met uw verhuurder. Bespreek waarom de huur te hoog is en stel huurverlaging voor(Verwijst naar een externe website).
- als de verhuurder de huur niet aanpast, maak dan een melding bij de gemeente.
- schakel de Huurcommissie in wanneer uw verhuurder blijft weigeren
- vraag de Huurcommissie om huurverlaging. De Huurcommissie doet uitspraak. Met een uitspraak kunt u te veel betaalde huur terugkrijgen.
Let op: de gemeente kan de verhuurder wel dwingen tot verlaging van de huur, maar zorgen voor terugbetaling van te veel betaalde huur kan de gemeente niet. Dit kan alleen via een uitspraak van de Huurcommissie.