Woonkostentoeslag

Als u een laag inkomen heeft en een hoge huur dan heeft u misschien recht op huurtoeslag. Dit is een financiële tegemoetkoming in de huur.

Huurtoeslag kunt u aanvragen bij de Belastingdienst.

Woonkostentoeslag

Kunt u de huur of hypotheeklasten niet meer betalen omdat uw inkomen plotseling is gedaald? Dat kan bijvoorbeeld door ziekte, scheiding of werkloosheid. U krijgt dan mogelijk woonkostentoeslag van de gemeente.

Woonkostentoeslag is speciaal bedoeld om de hoge kosten van uw huur- of koopwoning te betalen als uw inkomen plotseling en buiten uw schuld is gedaald. De duur van de woonkostentoeslag is maximaal 6 maanden.

Voorwaarden

U kunt woonkostentoeslag aanvragen als u aan deze voorwaarden voldoet:

  • Uw inkomen is plotseling sterk gedaald.
  • U gaat op zoek naar een goedkoper huur- of koophuis.
  • Als u een koophuis heeft: de kosten van uw koopwoning zijn te hoog voor uw inkomen. Het gaat om onder andere de hypotheekrente, het onderhoud en de onroerendezaakbelasting.
  • Als u een huurwoning heeft: uw aanvraag voor huurtoeslag is afgewezen.

Huurtoeslag gaat vóór woonkostentoeslag. U kunt dus alleen woonkostentoeslag krijgen als u geen recht heeft op huurtoeslag. Bijvoorbeeld omdat de huur te hoog is, of omdat u een koopwoning heeft.

Aanvragen woonkostentoeslag

U vraagt woonkostentoeslag aan bij de gemeente, via het online aanvraagformulier. Woonkostentoeslag is een vorm van bijzondere bijstand. Om de toeslag aan te vragen, hoeft u geen bijstandsuitkering te hebben.

Hulp nodig?

Heeft u moeite met het invullen van (website)formulieren? U kunt binnenlopen bij een Buurt Informatiepunt bij u in de buurt. U kunt ook een afspraak maken met de formulierenbrigade van Vitis Welzijn.

Andere vraag? Vul het contactformulier in of bel met telefoonnummer 14 0174.