U wilt een ander helpen

Iedereen kan iets doen tegen eenzaamheid. Het zijn de kleine dingen die het verschil kunnen maken. Samen koffie drinken, wandelen, voorlezen of helpen bij een klein klusje in huis kan veel voor een ander betekenen. Een luisterend oor en een warm gesprek leveren veel gezelligheid op.

Hoe eerder eenzaamheid wordt (h)erkend, hoe meer u voor iemand kunt doen. Hoe herkent u signalen die kunnen wijzen op eenzaamheid? Lees het op deze pagina.

Luisterend oor en aandacht

Hoe zet u de eerste stap naar de ander? Lees op deze pagina een aantal tips over hoe u dat aanpakt.

Op weg helpen

Er zijn veel activiteiten en organisaties op het gebied van ondersteuning en zorg. Help een ander op weg en bekijk samen het overzicht op de website van het Sociaal Plein Westland.  

Vrijwilliger worden

Als vrijwilliger kunt u het verschil maken voor een ander. Bovendien geeft het uzelf ook voldoening. Aan de slag als vrijwilliger? Vraag en aanbod komen bij elkaar op de website van Westland voor elkaar. Als u meer wilt weten over vrijwilligerswerk, dan kunt u terecht bij Vitis Welzijn Vrijwillige Inzet.

Wegwijs eenzaamheid

In Westland zijn meer dan 100 diensten en activiteiten beschikbaar voor mensen die met eenzaamheidsgevoelens te maken hebben. Deze pagina biedt een handig overzicht met aanbod dat voor iedereen geschikt is en aanbod voor jongeren, ouders, ouderen en mensen met een beperking. U zoekt makkelijk op alfabet en klikt snel door naar meer informatie. U kunt daar zelf of samen met de persoon om wie het gaat zoeken naar wat bij diegene past of een ander ernaar verwijzen.

Signaalpunt Eenzaamheid Westland

Gemeente Westland vindt het bestrijden en voorkomen van eenzaamheid belangrijk. Daarom is in samenwerking met Vitis Welzijn signaalpuntwestland opgezet. Het doel van het Signaalpunt is om nog meer inwoners die zich eenzaam voelen te bereiken en te ondersteunen. Via een online formulier kunt u een signaal afgeven als u zich zorgen maakt om een ander die zich mogelijk eenzaam voelt. Ook als u zichzelf eenzaam voelt, kunt u dit hier aangeven. Een medewerker van Vitis Welzijn neemt dan binnen 3 dagen contact op en bespreekt de situatie met u. Als uw melding over een ander gaat kunnen alleen vervolgstappen worden gezet met toestemming van degene die het betreft.

Nieuwsbrief Eenzaamheid

Bent u als professional of vrijwilliger betrokken bij het thema eenzaamheid in Westland en wilt u op de hoogte blijven van het laatste nieuws? U kunt zich aanmelden voor de digitale nieuwsbrief Eenzaamheid door een e-mail te sturen naar eenzaamheid@gemeentewestland.nl.