Inkoop en aanbesteding

De gemeente koopt diverse werken, producten en diensten in die bijdragen aan een goede leefomgeving voor haar inwoners. Verschillende aanbieders kunnen hier een offerte voor uitbrengen.

Deze opdrachten (aanbestedingen) kunnen bestaan uit:

  • het uitvoeren van werk, bijvoorbeeld onderhoud aan wegen
  • het leveren van producten, bijvoorbeeld het leveren van bomen en heesters
  • verrichten van diensten, bijvoorbeeld installatiediensten

Voor meer informatie over de wettelijke regels en procedures waar de gemeente zich aan moet houden, kunt u kijken op de website van PIANOo(Verwijst naar een externe website).

Inkoopbeleid

Wie zaken doet met de gemeente, krijgt te maken met het gemeentelijke inkoop- en aanbestedingsbeleid.(Verwijst naar een externe website) In dit beleid staan gelijke kansen voor en gelijke behandeling van bedrijven, leveranciers en ondernemers centraal.

De opdrachten worden aanbesteed volgens het principe van de 'Economisch Meest Voordelige Inschrijving' (EMVI).

EMVI is de overkoepelende term voor de volgende criteria. In aanbestedingen nemen wij één deze gunningscriteria als uitgangspunt:

  • de beste prijs-kwaliteitsverhouding
  • de laagste kosten berekend op basis van kosteneffectiviteit, zoals de levenscycluskosten
  • de laagste prijs

Wij maken gebruik van verschillende inkoopvoorwaarden. Welke inkoopvoorwaarden worden toegepast is afhankelijk van het type opdracht. Hieronder vindt u de verschillende voorwaarden die onder andere worden gehanteerd.

Inschrijven op aanbestedingen van de gemeente

Voor haar aanbestedingen maakt de gemeente gebruik van het platform TenderNed(Verwijst naar een externe website). Hier kunt u vinden welke aanbestedingen de gemeente in de markt heeft gezet. Wij maken van TenderNed gebruik voor meervoudig onderhandse, nationale en Europese aanbestedingen. Als ondernemer kunt u via TenderNed reageren op aanbestedingen van de gemeente. U moet daarvoor uw bedrijf registreren op TenderNed(Verwijst naar een externe website).

Samenwerkingsmogelijkheden

Wij stimuleren kleinere bedrijven om mee te doen aan opdrachten van de gemeente. Wanneer dat door grootte of ingewikkeldheid van de opdracht lastig is, kan samenwerking tussen bedrijven een goede oplossing zijn. Dit kan bijvoorbeeld als samenwerkingsverband of door gebruik te maken van onderaannemers.  

Bedrijvenregister Westland

De gemeente wil zoveel mogelijk lokaal inkopen en aanbesteden. Daarom is samen met MKB Westland het Bedrijvenregister Westland ontwikkeld. Lokale ondernemingen kunnen zich in het bedrijvenregister laten opnemen. Bij onderhandse aanbestedingen proberen wij om minimaal één geschikte lokale onderneming uit het bedrijvenregister te selecteren die uitgenodigd wordt een offerte uit te brengen.

De gemeente bepaalt zelf, op basis van duidelijke regels, welke bedrijven geschikt zijn om een offerte uit te brengen. Inschrijving in het bedrijvenregister betekent dus niet automatisch dat een bedrijf wordt uitgenodigd.

Iedere Westlandse ondernemer kan zich gemakkelijk aanmelden bij het bedrijvenregister. Inschrijven is gratis. Het register geeft inzicht in de diensten en producten die Westlandse ondernemers bieden.

Bedrijvenregister Westland (Verwijst naar een externe website)

Inhuur

Voor het inhuren van externe professionals gebruikt de gemeente Flextender(Verwijst naar een externe website). Dit is een organisatie die een online marktplaats biedt voor gemeentelijke inhuuropdrachten. Zo worden tijdelijke opdrachten op een transparante en eerlijke manier aangeboden, zodat iedereen in de markt – van zzp’ers tot detacheringsbureaus, bemiddelaars en uitzendbureaus – de kans krijgt om mee te dingen.

Maatschappelijk Verantwoord Opdrachtgeven en Inkopen

Maatschappelijk Verantwoord Opdrachtgeven en Inkopen (MVOI) betekent dat wij bij inkoop en aanbestedingen rekening houden met het milieu, de mens en de natuur. De gemeente gaat uit van zes thema’s: milieu en biodiversiteit, klimaat, circulair, ketenverantwoordelijkheid, diversiteit & inclusie en social return. Bij inkoop en aanbestedingen kijken wij welke thema’s toegepast kunnen worden.

Sociaal inkopen

De gemeente wil kwetsbare groepen een grotere kans geven op een baan. Bij grotere opdrachten verplichten wij bedrijven soms om een werk- of ervaringsplek te bieden aan deze groep. Dit heet Social Return of sociaal inkopen. Bij inkoop en aanbestedingen is dit in het contract opgenomen.

De gemeente past sociaal inkopen toe bij:

  • opdrachten voor diensten groter dan € 100.000 excl. btw
  • opdrachten voor werken groter dan € 500.000 excl. btw

Mandaat

De gemeente wil alleen verplichtingen aangaan, gebaseerd op geldige besluiten en officiële vertegenwoordiging. Besluiten om een overeenkomst te sluiten, worden namens het college genomen. Het college heeft deze taak overgedragen aan ambtenaren. Dit staat in de gemeentelijke mandaatregeling(Verwijst naar een externe website), die regelmatig wordt bijgewerkt. Deze regeling geldt voor alle inkopen en aanbestedingen waarvoor de gemeente Westland verantwoordelijk is.