Rijbewijs

 1. Vraagt u voor de eerste keer een rijbewijs aan?
  Hiervoor moet u een afspraak maken om aan de balie op het gemeentehuis uw aanvraag te doen. U kiest dan voor: Afspraak rijbewijs aanvragen.
 2. Bent u al in het bezit van een rijbewijs en wilt u deze verlengen of wilt u een extra categorie toevoegen dan kunt u het nieuwe rijbewijs online aanvragen. U kiest dan voor: Online rijbewijs verlengen.
Afspraak rijbewijs aanvragen Online rijbewijs verlengen

Meenemen naar uw afspraak

 • legitimatiebewijs (paspoort of identiteitskaart)
 • uw oude rijbewijs (wanneer u uw rijbewijs verlengd)
 • een nieuwe pasfoto die voldoet aan de eisen - Rijksoverheid
 • bankpas, u betaalt gelijk bij de aanvraag
 • gezondheidsverklaring - CBR  Als u medische klachten (medische indicatie) heeft, een groot rijbewijs (C,CE,D,DE) aanvraagt of 75 jaar en ouder bent, heeft u een verklaring over uw gezondheid nodig. Heeft u die verklaring opgestuurd naar het CBR? Wacht u dan met aanvragen totdat u van het CBR een brief heeft ontvangen waarin staat of u geschikt bent.  

Kosten

Product Prijs
Rijbewijs € 51,10
Buitenlands rijbewijs omwisselen € 51,10
Extra kosten rijbewijs aanvragen met spoed € 39,65 (= €90,75)

Wilt u uw rijbewijs zo snel mogelijk hebben? Kies dan voor 'rijbewijs aanvragen met spoed'. Heeft u vóór 14.00 uur een afspraak bij de balie, dan kunt u het rijbewijs de volgende dag na 11 uur ophalen. Voor de aanvraag met spoed betaalt u extra. 

Spoedaanvraag

Verloopt uw rijbewijs binnenkort of wilt u uw rijbewijs uitbreiden met een categorie? Dan kunt u uw rijbewijs online verlengen of uitbreiden via de link naar de website van het RDW.

Na 6 werkdagen kunt u uw rijbewijs ophalen. Voor het ophalen van uw rijbewijs heeft u geen afspraak nodig. Meld u bij de receptie van het gemeentehuis met uw afhaalbewijs en oude rijbewijs.

Als u uw rijbewijs kwijt bent, gaat u niet naar de politie. De gemeente maakt de verklaring over een vermist rijbewijs op.

Maak hiervoor een afspraak via de groene knop bovenaan deze pagina.

Online verlies of diefstal registreren

U kunt ook zelf, 24 uur per dag, verlies of diefstal van uw rijbewijs melden. Door de melding is het rijbewijs direct ongeldig. Voor het online melden van verlies, diefstal of misbruik van uw rijbewijs heeft u DigiD nodig.

Jongeren tot 18 jaar mogen alleen rijden onder begeleiding van een coach. Je moet minimaal 1 en mag maximaal 5 coaches aanmelden. Daarna kun je een begeleiderspas aanvragen bij de RDW

Zonder begeleiderspas kun je voor je 18 jaar bent geen rijbewijs aanvragen. 

Heeft u 2 identiteitsbewijzen (bijvoorbeeld een paspoort en een rijbewijs) nodig voor uzelf? Dan kan dat binnen 1 afspraak. Kies dan een extra onderwerp bij het maken van de afspraak. Zo plannen we extra tijd voor u in. 

Woont u in Nederland en heeft u een buitenlands rijbewijs? - RDW Dan moet u dat misschien inwisselen. In dat geval maakt u een afspraak. 

U kunt uw rijbewijs gebruiken om online in te loggen. Vanaf 1 juli 2023 ontvangt u binnen 5 werkdagen na het ophalen van uw rijbewijs een brief van DigiD met daarin een pincode. Met die code kunt u de inlogfunctie van uw rijbewijs activeren. Het is niet verplicht.

Kijk op de pagina van DigiD voor meer informatie.

Op de website van de RDW vindt u alle informatie over rijbewijzen zoals:

 • geldigheid van het rijbewijs
 • buitenlands rijbewijs omwisselen
 • verlopen rijbewijs 
 • code 95 – vakbekwaamheid vrachtwagen- en buschauffeurs