Rijbewijs verlengen of uitbreiden

Is uw rijbewijs bijna niet meer geldig (verlopen) of wilt u een categorie toevoegen? Dan regelt u dit makkelijk online via de Rijksdienst voor het Wegverkeer (RDW).

Online verlengen of uitbreiden

Uw rijbewijs kunt u online verlengen of uitbreiden. In de meeste gevallen ligt uw rijbewijs dan na twee werkdagen klaar.

 1. Ga naar een RDW-erkende fotograaf of een goedgekeurde fotocabine. Kijk op www.rdw.nl/particulier/locatiewijzer voor erkende fotografen in uw buurt. Neem uw huidige rijbewijs mee, want de fotograaf heeft het rijbewijsnummer nodig om uw pasfoto en handtekening veilig naar de RDW te sturen.
 2. Laat een digitale pasfoto maken en zet uw handtekening. Deze komen op uw rijbewijs. De fotograaf of fotocabine stuurt veilig en digitaal uw pasfoto en handtekening naar de RDW.
 3. De RDW controleert uw foto en gegevens. Binnen een paar minuten ontvangt u een e-mail waarin staat of u uw rijbewijs online kunt verlengen.
 4. Vraag uw rijbewijs aan op de RDW-website. Betaal de aanvraag online via iDEAL.
 5. Twee werkdagen na de aanvraag krijgt u een e-mail van de RDW dat uw nieuwe rijbewijs klaar is.
 6. Uw nieuwe rijbewijs haalt u op bij het gemeentehuis. U hoeft hiervoor geen afspraak te maken.
Regel via RDW

Toch liever naar het gemeentehuis?

Uw rijbewijs verlengen kunt u ook regelen op het gemeentehuis. Maak hiervoor een afspraak. 

Afspraak rijbewijs verlengen

Meenemen naar uw afspraak

 • legitimatiebewijs (paspoort of identiteitskaart)
 • uw oude rijbewijs 
 • een nieuwe pasfoto die voldoet aan de eisen - Rijksoverheid. U mag niet dezelfde foto als van uw oude document meenemen 
 • bankpas, u betaalt gelijk bij de aanvraag 
 • gezondheidsverklaring - CBR - Als u medische klachten (medische indicatie) heeft, een groot rijbewijs aanvraagt of 75 jaar en ouder bent, heeft u een verklaring over uw gezondheid nodig. Heeft u die verklaring opgestuurd naar het CBR? Wacht u dan met aanvragen totdat u van het CBR een brief heeft ontvangen waarin staat of u geschikt bent.  

Kosten

Product Prijs
Rijbewijs verlengen of uitbreiden € 51,10
Buitenlands rijbewijs omwisselen € 51,10
Rijbewijs aanvragen met spoed € 90,75

Wilt u uw rijbewijs zo snel mogelijk hebben? Kies dan voor 'rijbewijs aanvragen met spoed'. Heeft u vóór 14.00 uur een afspraak bij de balie, dan kunt u het rijbewijs de volgende dag na 11 uur ophalen. Voor de aanvraag met spoed betaalt u extra. 

Heeft u 2 identiteitsbewijzen (bijvoorbeeld en paspoort én een rijbewijs) nodig voor uzelf? Dan kan dat binnen 1 afspraak. Maak dan voor één van de twee producten een afspraak en geef dan aan dat u met 2 personen komt. Dan plannen we extra tijd voor u in.  

U kunt uw rijbewijs gebruiken om online in te loggen. Vanaf 1 juli 2023 ontvangt u binnen 5 werkdagen na het ophalen van uw rijbewijs een brief van DigiD met daarin een pincode. Met die code kunt u de inlogfunctie van uw rijbewijs activeren. Het is niet verplicht.

Kijk op de pagina van DigiD voor meer informatie.

Op de website van de RDW vindt u alle informatie over rijbewijzen zoals: 

 • geldigheid van het rijbewijs 
 • buitenlands rijbewijs omwisselen 
 • verlopen rijbewijs 
 • code 95 – vakbekwaamheid vrachtwagen- en buschauffeurs