Tweede paspoort

Mensen die vaak in het buitenland moeten zijn kunnen een tweede paspoort aanvragen.

Het kan voorkomen dat in uw eerste paspoort stempels staan van landen die in conflict zijn met de landen die u moet bezoeken. Dat kan problemen opleveren bij de toelating tot die landen. Een tweede paspoort kan dan uitkomst bieden.

Een tweede paspoort kan ook nodig zijn als u regelmatig naar landen reist waarvoor een visum verplicht is. Bijvoorbeeld als uw paspoort al bij een ambassade is voor het aanvragen van een visum. U kunt dan met het tweede paspoort een visum aanvragen voor een ander land. Een tweede paspoort is 2 jaar geldig.

Een tweede paspoort vraagt u persoonlijk aan in het gemeentehuis. Dit kan alleen op afspraak. Na 5 werkdagen kunt u uw paspoort ophalen.  

Afspraak maken

Meenemen naar uw afspraak

 • alle reisdocumenten (paspoort en identiteitskaart) die van u zijn, ook als ze niet meer geldig zijn
 • een nieuwe pasfoto die voldoet aan de eisen - Rijksoverheid. U kunt bij een vakfotograaf een pasfoto laten maken die voldoet aan alle eisen. Er is ook een fotocabine aanwezig in de publiekshal. Let op: foto's uit een fotocabine voldoen niet altijd aan alle eisen.
 • een uittreksel Kamer van Koophandel als u directeur of zelfstandig ondernemer bent
 • documenten waarmee u kunt laten zien dat u een tweede paspoort nodig heeft: een verklaring van uw werkgever met bijvoorbeeld een uittreksel van de Kamer van Koophandel, een uitnodiging van een buitenlands bedrijf, zakelijke contracten of vergelijkbare documenten
 • bankpas, u betaalt direct bij de aanvraag

Voor kinderen jonger dan 18 jaar

 • een ingevuld toestemmingsformulier (pdf, 62 KB)
 • origineel identiteitsbewijs (identiteitskaart, paspoort of rijbewijs) van ouders of gezaghouders die toestemming geven

Kinderen moeten altijd zelf aanwezig zijn bij het aanvragen én afhalen van een paspoort.

Kosten

Soort product Prijs
Tweede Paspoort (18 jaar en ouder) € 77,85
Tweede Paspoort (jonger dan 18 jaar) € 58,85
Extra kosten aanvraag met spoed € 53,00

Heeft u snel een paspoort nodig, kies dan bij afspraak maken voor ‘paspoort aanvragen spoed’. Kies een tijdstip vóór 14.00 uur. Uw nieuwe paspoort ligt de volgende dag na 11.00 uur klaar.

De kosten voor een aanvraag met spoed zijn hoger dan voor een normale aanvraag. U betaalt de kosten voor uw tweede paspoort én de kosten voor spoed. U vindt beide bedragen onder 'Kosten'. 

Voor het afhalen van uw tweede paspoort heeft u een afspraak nodig. Maak deze afspraak online of aan de balie tijdens de aanvraag van uw tweede paspoort. Vergeet niet uw afhaalbewijs en (kopie) paspoort mee te nemen voor deze afspraak.

Voor de aanvraag van een tweede paspoort gelden de volgende voorwaarden:

 • u heeft de Nederlandse nationaliteit
 • u woont in de gemeente Westland en u bent ingeschreven in het Basisregister Personen (BRP, voorheen GBA) van de gemeente Westland
 • uw eerste paspoort is nog minimaal 6 maanden geldig
 • u moet kunnen bewijzen dat u een tweede paspoort nodig heeft. Dat kan met een verklaring van uw werkgever met bijvoorbeeld een uittreksel van de Kamer van Koophandel, een uitnodiging van een buitenlands bedrijf, zakelijke contracten of vergelijkbare documenten

Is uw paspoort kwijt of gestolen? Dan kunt u een nieuw tweede paspoort aanvragen. Lees wat u moet doen op de pagina 'Reisdocument vermist'.

Heeft u geen paspoort vanwege een visumaanvraag? Neem dan mee bij de aanvraag:

 • kopie van alle bestempelde visumbladzijden
 • schriftelijk bewijs van de ambassade of het consulaat waar uw eerste paspoort is
 • kopie van de pagina met uw persoonlijke gegevens (houderpagina) van het paspoort