Individuele inkomenstoeslag

De individuele inkomenstoeslag is er voor mensen die langer dan 3 jaar een bijstandsuitkering of laag inkomen hebben. Het geld kunt u gebruiken om extra noodzakelijke uitgaven zoals een wasmachine of koelkast te betalen. De toeslag is een extraatje en wordt niet van de bijstandsuitkering of een ander inkomen afgetrokken. Ook betaalt u geen belasting over de toeslag.

Aanvragen met bijstandsuitkering

Voldoet u aan de voorwaarden en heeft u een bijstandsuitkering? Doe dan een aanvraag met DigiD via onderstaande knop. Leg uw informatie (pdf, 32 KB) alvast klaar voor de aanvraag via DigiD . 

Inloggen met DigiD Vraag aan met DigiD

Aanvragen zonder bijstandsuitkering

Heeft u een laag inkomen, maar krijgt u geen uitkering? Vul dan een aanvraagformulier (pdf, 182 KB) en een inlichtingenformulier (pdf, 85 KB) in.

Aanvraag gedaan en dan?

Na het indienen van uw aanvraag krijgt u binnen 8 weken het besluit toegestuurd. Hierin staat of u de toeslag krijgt of niet.  

 • u bent tussen de 21 jaar en de leeftijd waarop u met pensioen kunt

 • uw inkomen is de afgelopen 36 maanden (3 jaar) geen enkele maand méér geweest dan 110% van de bijstandsnorm

 • uw vermogen is lager dan het vrij te laten vermogen

 • u volgt geen opleiding of studie of heeft in de afgelopen drie jaar geen opleiding of studie gevolgd

 • u heeft geprobeerd werk te vinden en heeft zich aan de afspraken gehouden (arbeidsverplichting) (niet van toepassing als u geen bijstandsuitkering heeft)

 • u kunt niet op korte termijn meer inkomen krijgen

 • u heeft de afgelopen 12 maanden geen individuele inkomenstoeslag gekregen.

   

Als u samenwoont of bent getrouwd, dan gelden deze voorwaarden ook voor uw partner

Ontvangt u een bijstandsuitkering, dan hebben we meestal geen bewijsstukken van u nodig. Als we toch bewijsstukken nodig hebben, dan vragen wij deze bij u op.

Benodigde gegevens zonder bijstandsuitkering

Als u geen bijstandsuitkering ontvangt, hebben we de volgende gegevens nodig van uw en uw partner (indien van toepassing):

 • kopie geldig legitimatiebewijs (paspoort of identiteitskaart, geen rijbewijs)
 • bankafschriften van alle betaal- en spaarrekeningen van uzelf, uw partner en minderjarige kinderen van de laatste 3 maanden met daarop vermeld: het rekeningnummer, naam en adres, het begin- en eindsaldo en alle bij- en afschrijvingen
 • afschriften/overzichten van alle creditcards, PayPal-rekeningen, beleggingsrekeningen en cryptovaluta portefeuille (Bitcoins, etc.) van de laatste 3 maanden met daarop het begin- en eindsaldo en alle mutaties
 • bewijsstukken van uw vermogen, anders dan uw bankrekeningen
 • recent overzicht van al uw schulden (niet ouder dan 3 maanden)
 • loonstroken en/of uitkeringsspecificaties van de laatste 3 maanden
 • als u niet eerder individuele inkomenstoeslag heeft ontvangen, moeten we beoordelen of uw inkomen de afgelopen 36 maanden niet meer is geweest dan 110%. We zullen hiervoor dan bewijsstukken bij u opvragen.

Alleenstaande € 425,-
Alleenstaande ouder € 550,-
Getrouwend/Gezin € 600,-

Hulp nodig? 

Vindt u het moeilijk formulieren op onze website of op papier in te vullen? Dan kunnen de mensen bij een Buurt Informatiepunt u helpen. U kunt ook een afspraak maken met de formulierenbrigade van Vitis Welzijn.

Heeft u een andere vraag? Stel uw vraag online of bel met telefoonnummer 14 0174.

Hoe staat het met mijn aanvraag of melding?

Wilt u weten hoe het staat met uw aanvraag of melding? Vul dan het formulier op onze website in.