Inschrijven als niet-ingezetene in Nederland (RNI)
Komt u naar Nederland voor bijvoorbeeld uw werk of studie en blijft u korter dan 4 maanden? Dan noemen we u een niet-ingezetene. Alle niet-ingezetenen vermelden wij in de Registratie Niet-Ingezetene (RNI). Inschrijven als niet-ingezetene kan bij een RNI-loket (balie) bij gemeente Westland of één van de 18 andere RNI-loketten. U krijgt dan een BSN- nummer.
Verzoek tot inschrijven
U kunt online inschrijven(Verwijst naar een externe website) of gebruik maken van een pdf-vragenformulier.
Wat heb ik nodig voor de afspraak?
Als u naar de balie komt, neem dan de volgende documenten mee:
- de QR-code die u heeft ontvangen
- of het ingevulde pdf-vragenformulier ‘Verzoek tot inschrijving RNI’
- geldig paspoort of identiteitskaart
Voor uw inschrijving hebben wij de volgende gegevens van u nodig:
- naam, geboortedatum, geslacht
- nationaliteit
- adres in het buitenland
- adres waar u woont als u in Nederland bent
Na uw inschrijving krijgt u direct een burgerservicenummer (BSN).
Afspraak maken lukt niet via website
Kunt u geen afspraak via de website? Stuur dan een e-mail naar [email protected](Verwijst naar een e-mailadres) of een WhatsApp bericht naar 06 23 26 84 66(Verwijst naar een Whatsapp telefoonnummer).
Zet in uw bericht:
- uw naam
- uw geboortedatum
- datum wanneer u naar de balie wilt komen
- voor hoeveel personen u een afspraak wilt maken
- uw telefoonnummer (als u een e-mail stuurt)
Ik blijf langer dan 4 maanden
Komt u naar Nederland en bent u van plan langer dan 4 maanden te blijven? Als u in gemeente Westland gaat wonen, moet u zich hier inschrijven. Dit geldt ook voor Nederlanders die terugkomen naar Nederland.
Kosten
Inschrijving als niet-ingezetene (RNI) is gratis. Een overzicht van uw inschrijving op papier heet een uittreksel RNI. Dat uittreksel is bij uw eerste inschrijving gratis. Heeft u er later nog één nodig, dan kost het € 12,05.
U kunt sommige gegevens van uw inschrijving veranderen bij 19 gemeenten met een RNI-balie. Het maakt niet uit waar u dit doet. Uw adres kunt u online wijzigen(Verwijst naar een externe website).
Inschrijving kind onder 16 jaar
Wilt u een kind jonger dan 16 jaar inschrijven? Dan heeft u een gelegaliseerde geboorteakte nodig. Dit betekent dat een officiële organisatie zoals een gemeente het document heeft gecontroleerd of de inhoud klopt. U kunt ook een officieel document meenemen waarop staat wie de ouders zijn van het kind. Het kind en minimaal één ouder moeten aanwezig zijn bij de aanvraag.
Hulp nodig?
Vindt u het moeilijk formulieren op onze website of op papier in te vullen? Dan kunnen de mensen bij een Buurt Informatiepunt(Verwijst naar een externe website) u helpen. U kunt ook een afspraak maken met de formulierenbrigade van Vitis Welzijn(Verwijst naar een externe website).
Heeft u een andere vraag? Stel uw vraag online(Verwijst naar een externe website) of bel met telefoonnummer
14 0174(Verwijst naar een telefoonnummer).