Handleiding formulier ‘Wijziging leefsituatie’

Voor het invullen van het formulier ‘Wijziging leefsituatie’ volgt u onderstaande stappen. Lees eerst deze handleiding. Dan bent u goed voorbereid.

Deze handleiding kunt u afdrukken. Gebruik hiervoor uw rechtermuisknop. Of gebruik de sneltoetsen Ctrl + p.

Voorbereiding

Sla voordat u het formulier invult, de documenten digitaal op op uw computer. Heeft u papieren bewijzen? Dan kunt u hier een scan of met uw mobiel een foto van maken. Sla de scans/foto’s (bestanden) op in een makkelijk terug te vinden map. Vanuit het formulier wordt u straks gevraagd om deze bestanden aan het formulier toe te voegen. Een bijlage (bestand) mag maximaal 5 mb zijn. U kunt meerdere bijlagen meesturen tot een maximum van 10 mb. Zorg ervoor dat u de volgende gegevens voor u hebt liggen en de bestanden die behoren bij uw wijziging in een map klaar hebt staan:

  • gebruikersnaam en wachtwoord DigiD
  • burgerservicenummer
  • kopie (onder)huurovereenkomst (intrekkende medebewoner)
  • kopie bankafschrift betaling huur (intrekkende medebewoner)
  • kopie bewijs alimentatie (intrekkend kind jonger dan 21 jaar)
  • kopie bewijs van inschrijving van de onderwijsinstelling en/of het recht op een studiefinanciering (intrekkend kind ouder dan 21 jaar)
  • ondertekende verklaring partner (indien van toepassing)
  • legitimatiebewijs partner (indien van toepassing)

Ga naar ‘Uw leefsituatie verandert’. Daar vindt u het formulier.

Stap 1

U komt eerst op de inlogpagina van DigiD. Hier vult u uw gebruikersnaam en wachtwoord in. Klik op ‘Inloggen’. Met het invullen van uw DigiD, ondertekent u het formulier ‘Wijziging leefsituatie’.

Stap 2

U bent nu op de 1e pagina van het formulier ‘Wijziging leefsituatie’. Klik op ‘Volgende stap’.

Stap 3

Hier vult u uw burgerservicenummer en uw e-mailadres in. Heeft u alle velden (*verplicht) ingevuld? Klik dan op ‘Volgende stap’.

Stap 4

Op deze pagina vult u in op welke wijze uw leefsituatie wijzigt en de ingangsdatum van de wijziging. Heeft u alle velden (*verplicht) ingevuld? Klik dan op ‘Volgende stap’.

Kijk voor komende of vertrekkende medebewoner bij stap 4a. Kijk voor uw kind dat bij u is komen te wonen bij stap 4b

Stap 4a

Krijgt u een medebewoner vult u dan zijn of haar naam en geboortedatum in. Geef ook aan of deze persoon een studiefinanciering krijgt en/of huur betaald. Heeft u alle velden (*verplicht) ingevuld? Klik dan op ‘Volgende stap’. Wanneer de medebewoner huur betaald stuurt u op de volgende pagina een kopie van de (onder)huurovereenkomst en een kopie van een bankafschrift waarop de betaling is te zien mee. Klikt u op ‘Bladeren’. U komt hiermee in de mappen op uw computer. Kies de map waar u de bijlagen heeft opgeslagen en kies een bijlage. Heeft u meerdere bijlagen? Dan herhaalt u deze stappen tot u alle bijlagen heeft toegevoegd. Heeft u alle benodigde bestanden toegevoegd? Klik dan op ‘Volgende stap’.

Stap 4b

Wanneer een kind jonger dan 21 jaar bij u komt wonen, geeft u dan aan of u hier alimentatie voor ontvangt. Wanneer u alimentatie ontvangt stuurt u op de volgende pagina een kopie bewijs alimentatie mee. Klikt u op ‘Bladeren’. U komt hiermee in de mappen op uw computer. Kies de map waar u de bijlagen heeft opgeslagen en kies een bijlage. Heeft u het benodigde bestand toegevoegd? Klik dan op ‘Volgende stap’. Wanneer een kind ouder dan 21 jaar bij u komt wonen, geeft u dan aan of hij of zij een studie volgt. Wanneer uw kind een studie volgt stuurt u op de volgende pagina een kopie van bewijs van inschrijving van de onderwijsinstelling en/of het recht op een studiefinanciering mee. Klikt u op ‘Bladeren’. U komt hiermee in de mappen op uw computer. Kies de map waar u de bijlagen heeft opgeslagen en kies een bijlage. Heeft u het benodigde bestand toegevoegd? Klik dan op ‘Volgende stap’.

Stap 5

Hier heeft u ruimte om eventueel extra informatie te geven om de opgave te verduidelijken. Vink hier ook aan of u een partner heeft. Wanneer u een partner heeft, moet deze ook meetekenen. Heeft u alle velden (*verplicht) ingevuld? Klik dan op ‘Volgende stap’.

Stap 6

(Heeft u geen partner, ga dan direct door naar stap 7.)

Wanneer u een partner heeft, vult u hier zijn of haar naam en geboortedatum in. Bij de bijlagen stuurt u een ondertekende verklaring en een kopie van zijn of haar legitimatiebewijs mee. Klikt u op ‘Bladeren’. U komt hiermee in de mappen op uw computer. Kies de map waar u de bijlagen heeft opgeslagen en kies een bijlage. Heeft u meerdere bijlagen? Dan herhaalt u deze stappen tot u alle bijlagen heeft toegevoegd. Heeft u alle velden ingevuld en de benodigde bijlagen toegevoegd? Klik dan op ‘Volgende stap’.

Stap 7

Wanneer u het formulier volledig en naar waarheid hebt ingevuld, vinkt u ‘Akkoord’ aan. En klik op ‘Volgende stap’. Stap 8 Op deze pagina krijgt u een overzicht van de door u ingevulde gegevens. Wilt u nog iets wijzigen, klik dan op ‘Vorige stap’ (net zo lang tot u bij de pagina bent, waar u iets wilt wijzigen). Als u alle gegevens goed hebt ingevuld, dan klikt u op ‘Verzenden’.

U kunt uw ingevulde formulier bewaren voor uw eigen administratie. Dit doe u via ‘Download het formulier’. Sla het op op uw computer.

U heeft nu uw formulier opgestuurd naar gemeente Westland. U krijgt per e-mail een verzendbevestiging. Uw wijzigingen worden zo spoedig mogelijk verwerkt.