Starterslening
Als u uw eerste huis wilt kopen, kunt u onder voorwaarden een starterslening krijgen. Deze lening voor starters is maximaal € 30.000,-.
Aanvragen
Na het tekenen van de koopovereenkomst (voorlopige koopakte) of de koop-/aannemingsovereenkomst kunt u de lening aanvragen.
Voor het aanvragen van een starterslening gelden de volgende regels:
- Het is de eerste koopwoning van de aanvrager en de mede-aanvrager.
- De aanvrager of de mede-aanvrager is 21 jaar of ouder.
- De aanvrager of de mede-aanvrager staat minimaal 1 jaar als inwoner in de gemeente Westland ingeschreven.
Bent u geen inwoner of staat u nog geen jaar als inwoner ingeschreven in Westland?
- Dan moet u of de mede-aanvrager maatschappelijk verbonden zijn aan de gemeente. Dat betekent dat het van redelijk belang moet zijn voor de samenleving om in Westland te komen wonen. U heeft ook maatschappelijke binding als u in de afgelopen tien jaar minimaal zes jaar aan één stuk inwoner was van Westland.
Of
- De aanvrager of de medeaanvrager heeft een economische binding met de gemeente Westland. Dat betekent dat u werkt bij een bedrijf in gemeente Westland. U heeft een jaarcontract van minimaal 24 uur per week. De werkzaamheden vinden plaats in de gemeente Westland.
U betaalt de eerste drie jaar geen rente en geen aflossing over het geleende bedrag. Na drie jaar betaalt u rente en aflossing over het geleende bedrag naar draagkracht. Dat betekent dat we kijken hoeveel u kunt betalen. De lening is bedoeld om het verschil te betalen tussen de kosten om de woning te kopen en het maximale bedrag dat u kunt lenen volgens de Nationale Hypotheek Garantie (NHG). Op de website van het Stimuleringsfonds Volkshuisvesting (SVN) staat een uitgebreide uitleg hoe het werkt.
De lening geldt voor bestaande en nieuwe woningen.
Woningen tot 435.000 euro komen in aanmerking voor een starterslening. Ook is het mogelijk startersregelingen te combineren. Zo kunt u bijvoorbeeld de starterslening combineren met de koopstartregeling. De kostengrens bij combineren is 405.000 euro.
U kunt zelf berekenen of u een starterslening kunt krijgen en hoeveel deze is.
Hulp nodig?
Vindt u het moeilijk formulieren op onze website of op papier in te vullen? Dan kunnen de mensen bij een Buurt Informatiepunt u helpen. U kunt ook een afspraak maken met de formulierenbrigade van Vitis Welzijn.
Hoe staat het met mijn aanvraag of melding?
Wilt u weten hoe het staat met uw aanvraag of melding? Vul dan het formulier op onze website in.