Zorg melden
Maakt u zich ernstig zorgen over iemand? Bijvoorbeeld over iemand die verslaafd is, erg in de war, eenzaam of vervuild is? Help een ander om de hulp te krijgen die ze nodig hebben. Problemen worden vaak erger als er niets gebeurt.
Geen direct gevaar
Is er geen direct gevaar?
- neem contact met ons op via telefoonnummer 14 0174(Verwijst naar een telefoonnummer) als er geen direct gevaar dreigt. Dit kan anoniem
- als het nodig is, geven wij uw melding door aan het Sociaal Kernteam Westland (SKT). U kunt uw zorgen ook direct bij het SKT melden via het formulier op de website
- neem contact op met Meldpunt Zorgwekkend Gedrag(Verwijst naar een externe website), via telefoonnummer (0800) 1205(Verwijst naar een telefoonnummer) (kan ook buiten kantoortijden)
Levensbedreigend of dringend
Is er een levensbedreigende of spoedeisende situatie? Dan belt u 112(Verwijst naar een telefoonnummer). In andere gevallen kunt u afhankelijk van de situatie bellen met de politie op nummer (0900) 8844(Verwijst naar een telefoonnummer) of met de huisarts of huisartsenpost(Verwijst naar een externe website) (buiten kantoortijden).
Bij (dreigende) mishandeling, huiselijk geweld of mishandeling van ouderen belt u Veilig Thuis Haaglanden(Verwijst naar een externe website) op (0800) 2000(Verwijst naar een telefoonnummer).
Zijn er kinderen bij betrokken? Neem dan contact op met het Crisis Interventie Team (CIT)(Verwijst naar een externe website), telefoon (070) 379 5160(Verwijst naar een telefoonnummer).
Geen melding
Doe geen melding bij de gemeente als:
- er iets aan de hand is met iemand die al in behandeling is bij een hulpverlener. Bel dan de betrokken organisatie
- iemand al zelf hulp wil zoeken. U kunt aanbieden met die persoon mee te gaan naar de huisarts of Vitis Welzijn(Verwijst naar een externe website)
- er meer problemen zijn. Dan kan het SKT meedenken
- u woonoverlast ervaart, maar er geen zorgoverlast is
Wet verplichte geestelijke gezondheidszorg (Wvggz)
Het komt wel eens voor dat iemand met psychische problemen een gevaar is voor zichzelf of voor anderen. Soms is dan verplichte geestelijke gezondheidszorg nodig. We noemen dit de Wet verplichte geestelijke gezondheidszorg (Wvggz).
Zie ook
Voor advies of hulp kunt u ook contact opnemen met Veilig Thuis(Verwijst naar een externe website), telefoon (0800) 2000(Verwijst naar een telefoonnummer) (gratis en 24 uur per dag te bereiken).