Laatste ontwikkelingen Flora Campus Westland

Westland staat internationaal bekend om haar glastuinbouw. De naam de Glazen Stad is natuurlijk niet zomaar ontstaan. Hier telen we gezonde producten, bloemen en planten achter glas. Maar dat is al lang niet meer het enige. In Westland barst het van de knappe koppen. Nergens ter wereld wordt zo innovatief en efficiënt geteeld als bij ons. Elke dag onderzoeken bedrijven en ondernemers hoe het telen nog slimmer, duurzamer en zuiniger kan. Wereldwijd leren ze hoe wij het in Westland doen. De vraag die we nu samen moeten beantwoorden: Hoe zorgen we ervoor dat we kunnen blijven doen waar we goed in zijn, en daarnaast onze wereldwijde nummer 1 plek nog verder uitbouwen?

Alles over glastuinbouw op één plek in Westland

Wat als op één plek in Westland het werken, leren, ondernemen en onderzoek over glastuinbouw samenkomt? Dat is de kans om onze nummer 1 plek te behouden en versterken.

Waar werken we nu aan?

Flora Campus Westland staat er niet in één keer. Op het terrein wordt de komende jaren steeds weer iets nieuws gebouwd. Een heel team is bezig om dit project in te richten. Nu gebeurt er vooral veel wat nog niet op het stuk grond te zien is.

  • We werken aan de begroting voor de plannen. In juli moet de gemeenteraad hierover een besluit nemen.
  • Het gebied moet goed bereikbaar zijn. Hoe zorgen we voor goede bereikbaarheid naar de grote omliggende steden? Hoe stap je makkelijk over op een andere vorm van vervoer? Daar wordt onderzoek naar gedaan.
  • Samen met ISW werken we aan de uitwerking van het Vakcollege. Doel is dat voor deze school met sporthal eind 2025 de eerste paal geslagen wordt. Medio 2028 kan het gebouw in gebruik genomen worden.

Wat is er straks te vinden op Flora Campus Westland?

Naast het World Horti Center komen een ISW Vakcollege en extra onderzoekslocaties te staan. Onderwijs en onderzoek werken dan nog vaker samen. Door Flora Campus Westland blijven we aantrekkelijk voor bestaande en nieuwe Westlandse organisaties. Zo versterken we de kennis die we al hebben en komt ook nieuwe kennis deze kant op. De bedrijven en studenten werken samen aan creatieve oplossingen voor de toekomst. Bijvoorbeeld om ervoor te zorgen dat we nu en later overal nog steeds gezond kunnen eten.

Wethouder Anko Goudswaard (Onderwijs en Sport) over Flora Campus Westland:  “Ik ben enorm trots op het feit dat wij daar straks een Vakcollege hebben staan. Waar gezondheid en techniek een vast onderdeel van het scholenprogramma is. Flora Campus Westland geeft het Westland de kans om internationaal groot te blijven en sterker te worden als de Glazen Stad.”