Heling

Koopt of verkoopt u tweedehands goederen en weet of vermoedt u dat deze afkomstig zijn van diefstal? Dan maakt u zich schuldig aan heling. Heling is strafbaar. Controleer daarom voordat u iets opkoopt of dit gestolen is op de website Stop heling.

Aanmeld- en registratieplicht voor handelaren en opkopers

Als handelaar of opkoper van tweedehands of ongeregelde goederen moet u zich aanmelden bij de gemeente via het Digitaal Opkopers Loket (DOL). Dit kunt u doen op de website van het Digitaal Opkopers Loket. Ook moet u uw inkoop, verkoop en voorraad bijhouden in het Digitaal Opkopers Register (DOR). Bekijk het filmpje over het Opkopers Register.

Ongeregelde goederen zijn bijvoorbeeld (edel)metalen, uurwerken, kunst, voertuigen, fietsen en elektronica.

Door het registreren van de goederen verkleint u de kans dat u zich schuldig maakt aan heling. U maakt het criminelen ook moeilijker om gestolen goederen te verkopen.

Registratieplicht

Wanneer u een artikel in het DOR invoert dat als gestolen geregistreerd staat, krijgt de politie hiervan meteen bericht. Dit vergroot de pakkans van criminelen. Via de site Stop heling controleren of een aangeboden artikel als gestolen geregistreerd staat. Het DOR beschermt u dus beter tegen heling.

Uitzondering auto’s met kenteken

  • als u auto's met een kenteken verhandelt, hoeft u geen gebruik te maken van het Digitaal Opkoper Register
  • in plaats daarvan gebruikt u het RDW-kentekenregister
  • u moet zich wel via het Digitaal Opkopers Loket als handelaar aanmelden bij de gemeente en voldoen aan de bewaarplicht van 14 dagen
  • voor tweedehands onderdelen dient u wel het Digitaal Opkopers Register te gebruiken.

Ieder jaar controle

De gemeente controleert jaarlijks steekproefsgewijs ondernemers. Hebt u tijdens de controle uw zaken niet op orde? Dan controleert de gemeente vaker en riskeert u een boete.
Blijkt achteraf dat u te goeder trouw gestolen artikelen heeft gekocht, dan kunt u de financiële schade verhalen op de heler via Stichting Service Organisatie Directe Aansprakelijkstelling (SODA). Kijk voor meer informatie op so-da.