Stop heling: voor ondernemers

Als ondernemer in 2e-hands en ongeregelde goederen heeft u een meldings- en registratieplicht. U maakt daarbij gebruik van het Digitaal Opkopers Loket (DOL) en het Digitaal Opkopers Register (DOR). 

Digitaal Opkopers Loket (DOL)

Als ondernemers in 2e-hands of ongeregelde goederen in gemeente Westland bent u verplicht zich aan te melden bij het Digitaal Opkopers Loket (DOL). Hiermee voldoet aan de aanmeldingsplicht. Aanmelden is gratis. 
Door uw aanmelding loopt u minder risico dat u handelt in gestolen goederen en daarbij (onbewust) strafbaar bezig bent.

Ongeregelde goederen

Ongeregelde goederen zijn ongebruikte of licht beschadigde goederen die niet tweedehands zijn maar wel van eigenaar wisselen. Denk hierbij aan restpartijen buiten de groothandel om of inkoop via veilingen. 

Digitaal Opkopers Register (DOR)

Als ondernemer in gemeente Westland moet u verkregen 2e-hands of ongeregelde goederen registreren in het Digitaal Opkopers Register(DOR). In het DOR wordt de inkoop, verkoop en voorraad van 2e-hands en ongeregelde goederen bijgehouden. Zo wil de gemeente voorkomen dat ondernemers (onbewust) gestolen goederen inkopen van criminelen. Door alle goederen steeds direct te registreren voldoet u aan de registratieplicht. Bekijk de video hierover hier.

Koper en koperlegeringen

Bij het opkopen van koper en koperlegering noteert u ook 

  • het identiteitsbewijs van de aanbieder
  • het type, nummer
  • land van herkomst 

Meldingen politie

De politie ontvangt automatisch een melding wanneer een 2e-hands goed, dat als gestolen staat geregistreerd, wordt ingevoerd in het DOR. Dit vergroot de pakkans van helers, inbrekers en veelplegers. Zo wordt het steeds lastiger voor criminelen om gestolen goederen te verhandelen. Daarnaast wordt de kans aanzienlijk kleiner dat u gestolen goederen verkoopt.

Zelf kunt u ook controleren of goederen gestolen zijn via de website Stop Heling. Blijkt achteraf dat u te goeder trouw gestolen artikelen heeft gekocht, dan kunt u de financiĆ«le schade verhalen op de heler via Stichting Service Organisatie Directe Aansprakelijkstelling (SODA). 

  • auto's, scooters, brommers en/of vaartuigen met een kenteken hoeft u niet te registreren. Die worden al geregistreerd in het RDW-kentekenregister 
  • u heeft wel een bewaarplicht van 14 dagen
  • opgekochte tweedehands onderdelen moet u wel registreren in het DOR.

Opgekochte tweedehands goederen moet u 7 (kalender)dagen bewaren voordat u die doorverkoopt. De wet rekent in hele dagen, dus de bewaartermijn begint pas de dag na aankoop. Op dag 8 mag het opgekochte tweedehands goed verkocht worden. 

Binnen de bewaartermijn is het ook verplicht om de goederen in de oorspronkelijke staat te houden. Haal dus bijvoorbeeld geen stickers van fietsen, smelt sieraden niet alvast om en wis geen gegevens van een laptop. Door goederen 7 (kalender)dagen te bewaren, krijgen slachtoffers van diefstal de tijd om aangifte te doen.

De politie en buitengewoon opsporingsambtenaren (BOA's) controleren en gebruiken het DOR. Er is sprake van een overtreding als bij een controle blijkt dat 2e-hands goederen niet meteen na het verkrijgen zijn ingevoerd in het DOR. Daar kunt u een boete voor krijgen en in het ergste geval wordt uw pand gesloten. 

Bekijk de video.

Als handelaar of opkoper moet u zich aan de volgende wet- en regelgeving houden:

Bij vragen kunt u bellen naar 140174 of mailen naar [email protected].