Trouwen en geregistreerd partnerschap

Wilt u uw relatie officieel vastleggen? Als u 18 jaar of ouder bent, kunt u trouwen of uw partnerschap laten registreren. U kunt de gewenste datum van uw huwelijk of partnerschap maximaal 1 jaar van te voren reserveren. Maak hiervoor een melding van uw voorgenomen huwelijk of geregistreerd partnerschap, vroeger heette dit ondertrouw. Uw huwelijk of geregistreerd partnerschap moet plaatsvinden binnen 1 jaar na het maken van deze melding.

Als één van de partners of beide partners de Nederlandse taal niet spreekt, dan moet u een beëdigd tolk/vertaler regelen die bij de ceremonie aanwezig is. Dat geldt voor alle type ceremonies, gratis, eenvoudig of volledig.

Kosten

De kosten van trouwen en partnerschapsregistratie hangen af van de locatie, de dag en de tijd. Of dat u kiest voor een trouwboekje, of niet. Deze keuzes maakt u tijdens het maken van de melding. U kunt een gereserveerde datum niet gratis afzeggen. 

Drie verschillende ceremonies

U kunt uw huwelijk/partnerschap gratis registreren, dit kan alleen op woensdag om 9.00 uur en om 9.15 uur in een spreekkamer van het gemeentehuis. Houdt u rekening met een wachtlijst van een half jaar. Bij de gratis ceremonie geldt het volgende:

 • u of uw partner woont in gemeente Westland
 • u krijgt een ceremonie zonder toespraak
 • in de spreekkamer is alleen plaats voor de beide partners en twee getuigen
 • u kunt niet kiezen voor een bepaalde trouwambtenaar
 • de ceremonie duurt maximaal 10 minuten

U kunt een huwelijk/partnerschap registreren tegen lagere kosten. Dit gebeurt in een spreekkamer van het gemeentehuis, dit kan alleen op:

 • maandag en donderdag van 13.00 uur tot 16.00 uur
 • dinsdag, woensdag en vrijdag van 09.00 uur tot 12.00 uur en 13.00 uur tot 16.00 uur

Bij de eenvoudige ceremonie geldt het volgende:

 • u krijgt een ceremonie zonder toespraak
 • in de spreekkamer is alleen plaats voor beide partners, twee getuigen en twee gasten
 • u kunt niet kiezen voor een bepaalde trouwambtenaar
 • de ceremonie duurt maximaal 10 minuten

Bij deze ceremonie mag u meerdere mensen uitnodigen. U kunt trouwen in de gemeentelijke trouwlocatie 't Heilige Geest Hofje of in een zogenoemde keuzelocatie. Denk hierbij aan een restaurant, een partycentrum of een strandtent. De trouwambtenaar komt naar de door u gekozen locatie.

Documenten

Document Wanneer nodig Toelichting
Een kopie van een geldig identiteitsbewijs van u en uw partner Altijd Paspoort, ID-kaart of rijbewijs
Een kopie van een geldig identiteitsbewijs van de getuigen Altijd Paspoort, ID-kaart of rijbewijs
Aanvraag tot aanwijzing van een trouwlocatie Als u wilt trouwen op een keuzelocatie  
Instemmingsdocument aanwijzing BABS (incl. Bijlagen) Wanneer u een eigen trouwambtenaar heeft  

Bent u in Nederland geboren en heeft u hier altijd gewoond? Dan zijn uw gegevens bekend in de Basis registratie Personen (BRP). Bent u niet in Nederland geboren of heeft u hier niet altijd gewoond? Misschien staan dan niet al uw gegevens in de BRP.

Welke gegevens er van u bekend zijn kunt u nagaan op mijnoverheid.nl. U kunt daar inloggen met uw DigiD.

Als er nog gegevens van u ontbreken, bellen wij u. Het zou kunnen dat wij dan nog een verklaring burgerlijke staat of misschien een echtscheidingsakte, overlijdensakte (van eerdere partner), of een geboorteakte nodig hebben.

Neem 6 tot 12 maanden voor uw gewenste huwelijks- of partnerschapsdatum contact met ons op via email: [email protected]. Soms hebben wij extra informatie van u nodig waardoor de aanvraag voor uw huwelijk langer duurt. Zeker wanneer u

 • in het buitenland geboren bent of u geen Nederlandse nationaliteit heeft
 • in het buitenland heeft gewoond
 • in het buitenland gescheiden bent

Wilt u zelf bepalen hoe sommige zaken geregeld worden, dan kunt u dit in voorwaarden vastleggen. Dat kan bijvoorbeeld handig zijn als u een eigen bedrijf heeft. Voor het opstellen en vastleggen van voorwaarden moet u naar de notaris. Er is geen verschil tussen huwelijkse voorwaarden en partnerschapsvoorwaarden.