Interview toeslagenaffaire

Een nieuwe start na de Toeslagenaffaire

Geen eten kunnen kopen voor haar  kinderen, nooit een dagje weg kunnen en dan ook nog haar huis kwijtraken. Dit overkwam Nicole. Samen met haar kinderen stond ze op straat. Ze was gedupeerde van de Toeslagenaffaire en raakte daardoor alles kwijt. Nicole: ”Er is mij veel onrecht aangedaan, maar ik heb geknokt en ben eruit gekomen. Maar de emotionele schade raak ik niet meer kwijt.”

Nicole vertelt haar verhaal: “In 2007 ging mijn oudste dochter naar de kinderopvang. Na een tijdje kreeg ik ineens te horen dat ze daar niet meer welkom was. Ik had een betalingsachterstand. Ik begreep daar niets van, want ik betaalde netjes elke maand mijn eigen bijdrage. En ik ging ervanuit dat de Belastingdienst de kinderopvangtoeslag, waar ik recht op had, naar het kinderdagverblijf overmaakte. Ik ben gaan bellen met de Belastingdienst. Daar kreeg ik te horen dat ik ten onrechte toeslag had ontvangen. Volgens hen ging mijn kind helemaal niet naar de kinderopvang. Dit was niet waar, ik heb ze zelfs het contract met de kinderopvangorganisatie laten zien, inclusief alle facturen. Zowel ik als de kinderopvangorganisatie hebben nooit de kinderopvangtoeslag ontvangen. En de Belastingdienst zegt weer dat het wel is overgemaakt. Waar het dan naartoe is gegaan? Daar hebben we nooit antwoord op gekregen. Ik ben zelfs langsgegaan bij de Belastingdienst om mijn dossier in te zien. Teksten bleken voor een groot deel zwart gemaakt. Er was niets meer terug te vinden. Ik moest terugbetalen.

“Zie je wel, het is niet mijn fout geweest”

Ik stond met mijn kinderen op straat

De Belastingdienst legde beslag op mijn salaris, mijn bankrekening en mijn spullen in huis. Door de beslaglegging kon ik mijn zorgverzekering en huur niet meer betalen. Ik kreeg hierdoor veel schulden.  Ik raakte mijn huis kwijt en stond met mijn kinderen op straat. Ik ging van noodopvang naar noodopvang, totdat er een woning beschikbaar kwam. Het was een zware tijd. Ik werkte hard en ben met hulp van de Schuldhulpverlening van de gemeente mijn schulden af gaan lossen. Ik kreeg een schuldregelingsovereenkomst en een betalingsregeling met de schuldeisers. Ik heb drie jaar lang alles netjes betaald. Elke euro die ik overhad ging naar de schuldeisers. In 2021 was ik eindelijk schuldenvrij.

Geld van de Belastingdienst

In oktober van 2021 kreeg ik bericht dat ik officieel gedupeerde was van de Toeslagenaffaire. Ik kreeg te horen dat mijn schulden kwamen te vervallen. Maar ik had inmiddels alles afbetaald. En dat geld krijg ik niet meer terug. Dit moment had eigenlijk eerder moeten komen, dan was mij veel ellende bespaard gebleven. Ik kwam wel in aanmerking voor de compensatieregeling van de Belastingdienst. Ik kreeg € 30.000,-. Dit staat niet in verhouding met alles wat ik mee heb moeten maken en de schuld die ik had. Maar het gaf me wel een gevoel van voldoening voor alles wat me aangedaan was. Zo van, zie je wel, het is niet mijn fout geweest. Ik zou iedere gedupeerde dan ook aanraden om van deze regeling gebruik te maken.

Een nieuwe start

Ik durfde het geld in het begin niet uit te geven. Ik was bang dat de Belastingdienst het weer zou opeisen. Die angst is ontstaan door alles wat ik heb meegemaakt. Ik schrik nog steeds van elke blauwe envelop die binnenkomt. Helaas raakte ik door omstandigheden in 2021 weer mijn huis kwijt. Het team Toeslagenaffaire van de Gemeente Westland en Sociaal Kern Team Westland hebben toen heel goed geholpen. Zij gaven mij vertrouwen en dat was heel fijn. Ik verbleef een aantal maanden in een noodlocatie, maar dit jaar kreeg ik met hulp van een urgentieverklaring van de gemeente een heerlijk huis. Met die € 30.000,- van de compensatieregeling richt ik mijn huis in, zodat mijn kinderen en ik een nieuwe start kunnen maken. Ik ben er nog niet, maar ik heb vertrouwen in de toekomst.”

Aanmelden als gedupeerde kan tot 31 december 2023

Bent u mogelijk gedupeerd door de Toeslagenaffaire? Dan heeft u misschien recht op herstel en komt u in aanmerking voor de compensatieregeling van de Belastingdienst. U kunt zich hiervoor nog tot 31 december 2023 aanmelden.  Meer informatie en hoe u zich hiervoor kunt aanmelden vindt u op  herstel.toeslagen.nl/

Heeft u door de Toeslagenaffaire meer problemen? Misschien kan team Toeslagenaffaire van de gemeente Westland u helpen. Denk aan hulp bij geldproblemen, problemen met uw gezondheid, werk, woning of gezin. Kijk voor meer informatie op gemeentewestland.nl/toeslagenaffaire