Bomen

We zorgen als gemeente voor ongeveer 47.000 bomen. Bomen zijn belangrijk. Ze helpen mee te bepalen hoe inwoners de gemeente ervaren. Ook zorgen bomen voor verkoeling en zijn ze belangrijk voor dieren en planten in een gebied. We willen zoveel mogelijk groene gebieden houden en maken. Daarom zoeken we plek om nieuwe bomen te planten. Daardoor hebben we in de afgelopen jaren meer bomen gekregen. 

Onderhoud

Bomen en struiken hoeven we niet elk jaar te snoeien. Daarom maken we een plan voor meer jaren (meerjarenplanning) waarin staat wanneer de gemeente welke bomen snoeit. Zorgt de boom voor een onveilige situatie, dan snoeit de gemeente de boom eerder. Ziet u een onveilige situatie, dan kunt u dat doorgeven.

Bomen kappen

Soms is het nodig bomen te kappen, bijvoorbeeld omdat ze ziek of te oud zijn. Voor elke boom die de gemeente weghaalt, willen we twee nieuwe bomen planten. 

Wanneer kapt de gemeente een boom?

Een boom kan een slechte gezondheid hebben. Bijvoorbeeld door ziekten, plagen, ouderdom of te weinig ruimte. Dit leidt tot te weinig zuurstof, droogte en schade aan de wortels. Als er geen gevaar is voor de omgeving, laten we de boom zo lang mogelijk staan. Is er wel gevaar, dan kappen we de boom. Dode bomen kunnen ook gevaarlijk zijn en daarom halen we deze weg. 

Soms tillen boomwortels het wegdek op. Dat kan gevaarlijk zijn voor mensen die de weg gebruiken. De gemeente heeft de taak te zorgen dat de weg veilig is. Als de weg niet veilig is door een boom, kan de gemeente deze kappen. 

Heel soms kapt de gemeente een boom als er plannen zijn voor het gebied waar de boom zijn. Dat proberen we te voorkomen. Als het kan, voeren we de plannen zo uit dat de bomen kunnen blijven staan.  

Boom op eigen grond kappenĀ 

Wilt u een boom op uw eigen grond kappen? Daarvoor hoeft u geen toestemming (vergunning) te vragen. Is de boom beschermd en staat deze op de bomenlijst? Dan moet u toestemming vragen om de boom te kappen.