Nieuws over groen

Hier leest u alle berichten rondom groen in Westland.

Faunavoorzieningen om dieren om uit het water te helpen

In 2022 heeft de raad een motie ‘Veiligere watergangen’ aangenomen. Deze motie was erop gericht om de steile waterkanten met hoge beschoeiing te voorzien van  faunatrapjes. Deze fauntrapjes helpen jonge watervogels maar ook huisdieren de kant op te klimmen. En daardoor de kans op verdrinking te verkleinen en zelfs te voorkomen. Jaarlijks ontvangen de Dierenambulance en Stichting Dierenhulp ongeveer 90 meldingen van verdrinking. Het merendeel van de meldingen betreft katten, maar ook egels en jonge watervogels worden gevonden

Wat doet de gemeente?
Bij de bestaande watergangen wordt bij het vervangen van de beschoeiing om de 150 meter een faunatrap geplaatst. Hierbij wordt rekening gehouden met begroeiing, zodat het maai- en slootwerk efficiënt kan worden uitgevoerd. Daarnaast wordt gekeken of een dier bij het gebruik van de faunatrap veilig kan oversteken. Zo worden bijvoorbeeld langs drukke doorgaande wegen geen faunavoorziening geplaatst. Dit jaar zijn met het vervangingsprogramma beschoeiingen al 35 faunatrappen geplaatst.

Kunt u ook zelf een faunatrapje plaatsen?
Jazeker. En de gemeente gaat u hierbij helpen. Grenst uw tuin aan water en is het voor de dieren moeilijk om uit het water te komen omdat de waterkant te steil is? Dan kunt u via onderstaande button een aanvraag doen voor een faunatrapje of klimtouw.

Een van onze medewerkers neemt dan contact met u op. Uiteraard staat de veiligheid van de dieren op de eerste plaats. Dit is dan ook een belangrijke voorwaarden of uw aanvraag wordt goedgekeurd.

Aanvraag Faunavoorziening