Melding voornemen huwelijk / geregistreerd partnerschap

Wilt u gaan trouwen of een geregistreerd partnerschap aangaan? Dan legt u eerst een melding voorgenomen huwelijk of geregistreerd partnerschap af. Dit heette vroeger ‘ondertrouw’. Nadat u dit heeft gedaan neemt de consulent burgerzaken contact met u op om de datum te bevestigen.

Overal waar huwelijk staat, wordt ook geregistreerd partnerschap bedoeld.

U kunt uw melding voorgenomen huwelijk online regelen bij de gemeente Westland. Lees voordat u aan de melding begint, onderstaande informatie goed door.

Informatie vooraf

Hebben u of uw partner DigiD, dan kunt u online een melding maken van uw voorgenomen huwelijk.

Heeft u de volgende informatie klaarliggen?

• inloggegevens DigiD van u of uw partner
  • scan of foto van een identiteitsbewijs van u en uw partner (paspoort, identiteitskaart, Nederlands rijbewijs of een verblijfsdocument)
  • scan of foto van de identiteitsbewijzen van uw getuigen (paspoort, identiteitskaart, Nederlands rijbewijs of een verblijfsdocument)

Kiest u een eigen trouwambtenaar, eigen trouwlocatie of staat u onder curatele? Dan heeft u ook de volgende informatie nodig:

Let op! Als u een melding voorgenomen huwelijk indient, dan moeten uw persoonsgegevens juist en compleet zijn. Controleer uw gegevens op www.MijnOverheid.nl. Ontbreken er gegevens, bijvoorbeeld van uw ouders of uw ex-partner? Dan moet u deze gegevens eerst laten registreren. Maak een afspraak bij de gemeente waar u staat ingeschreven.

Voorgenomen huwelijk melden

Als u alle bovenstaande stukken klaar heeft staan kunt u starten met uw aanvraag. U logt in met DigiD. Aan het einde van uw aanvraag betaalt u met Ideal.

Na ontvangst van uw melding

Na het ontvangen van uw melding, controleren wij uw dossier. Is uw dossier compleet? Dan wordt u binnen 10 werkdagen gebeld. Tijdens het telefoongesprek worden uw huwelijksdatum, tijdstip, locatie en andere wensen vastgelegd. Daarna ontvangt u van ons een bevestiging per e-mail.

Regel uw huwelijk minimaal twee maanden van tevoren. Deze tijd heeft de gemeente nodig om uw huwelijk goed voor te bereiden.