Woning bouwkundig splitsen (woonvorming)
Wilt u een zelfstandige woning verbouwen tot 2 of meer zelfstandige woningen? Dit heet bouwkundig splitsen of woonvorming.
Een woning is zelfstandig als:
- die bereikbaar is via een eigen toegangsdeur die rechtstreeks uitkomt op de openbare weg
- als die uitkomt op een gemeenschappelijk toegangsportaal (portiek, galerij, trappenhuis) dat uitkomt op de openbare weg
- die een eigen huisnummer heeft
- alle voorzieningen zoals badkamer, keuken en toilet in de woning aanwezig zijn
Vanaf 1 juli 2019 heeft u voor het bouwkundig splitsen een vergunning nodig. Wilt u een vergunning aanvragen vul dan ditformulier (pdf, 158 KB) in.
Een woning (kadastraal) splitsen in meerdere appartementen (woningvorming) mag niet zomaar. In de regels van het ‘Paraplubestemmingsplan Wonen Westland’ is vastgelegd dat een woning bestemd is voor 1 huishouden. Er kan bij uitzondering van worden afgeweken. Dit kan als de woning ligt binnen het gebied aangewezen op de kaarten behorend bij dit omgevingsplan. U kunt dit omgevingsplan inzien via het Omgevingsloket(Verwijst naar een externe website) door te zoeken op het betreffende adres. Ook moet voldaan worden aan de regels genoemd in Huisvestingsverordening 2023(Verwijst naar een externe website)
Voor meer informatie kunt u contact opnemen via [email protected](Verwijst naar een e-mailadres).
Kosten
Soort product | Kosten |
---|---|
Bij minder dan 3 te creëren appartementen | € 202,00 |
Bij meer dan 2 te creëren appartementen | € 804,00 |
- de Woningsplitsingsvergunning wordt in principe alleen verleend in combinatie met een omgevingsvergunning voor de activiteit ‘bouwen’. | Wilt u een woningsplitsingsvergunning zonder dat u een omgevingsvergunning voor de activiteit bouwen nodig acht? Dan moet u aantonen dat de gesplitste woondelen in overeenstemming zijn met de eisen in het bouwbesluit en met het geldende bestemmingsplan. De gemeente stelt namelijk eisen aan de woon- en bouwtechnische kwaliteit van nieuw te vormen woningen en appartementen
- per appartement of woning moet sprake zijn van een zelfstandige woonruimte. Die moet voldoen aan de eisen van de Bouwverordening en het Bouwbesluit
- het belang van de splitsing moet opwegen tegen het belang van het behoud van de woonruimtevoorraad
Na ontvangst van uw aanvraag toetsen wij of u aan de voorwaarden voldoet en of aan u een splitsingsvergunning kan worden verleend. Pas wanneer de vergunning is afgegeven zal er een nieuw huisnummer aan de gecreëerde woningen worden toegekend. Daarnaast is het van belang dat een notaris de splitsing op basis van de splitsingsakte en de splitsingstekening de splitsing heeft laten aantekenen in het kadaster.
Hulp nodig?
Vindt u het moeilijk formulieren op onze website of op papier in te vullen? Dan kunnen de mensen bij een Buurt Informatiepunt(Verwijst naar een externe website) u helpen. U kunt ook een afspraak maken met de formulierenbrigade van Vitis Welzijn(Verwijst naar een externe website).
Heeft u een andere vraag? Stel uw vraag online(Verwijst naar een externe website) of bel met telefoonnummer
14 0174(Verwijst naar een telefoonnummer).
Hoe staat het met mijn aanvraag of melding?
Wilt u weten hoe het staat met uw aanvraag of melding? Vul dan het formulier op onze website(Verwijst naar een externe website) in.