Persoonsgebonden budget (PGB)

PGB-portaal

Met een persoonsgebonden budget (PGB) koopt u zelf hulp in. Voor uw Wmo-hulp kiest u wie uw zorgaanbieder of zorgverlener wordt. U regelt zelf bijna alles. U maakt afspraken met uw zorgaanbieder over de zorg en u doet zelf de administratie. Op de website van de Rijksoverheid leest u alle informatie hierover.

Stappenplan PGB aanvragen

Wmo-melding

U doet eerst een Wmo-melding

Keukentafelgesprek

Wij nodigen u uit voor een keukentafelgesprek.

Ondersteuningsplan

U krijgt een ondersteuningsplan. Krijgt u hulp vanuit de Wmo? Dan staat in dit plan het voorstel voor persoonlijke hulp op maat. Omdat u heeft gekozen voor een PGB, krijgt u ook een budgetplan.

Ondertekenen

U stuurt de 2 documenten ingevuld en ondertekend naar ons op.

PGB-gesprek

Er volgt een PGB-gesprek. Daarin kijken wij of u zelf een persoonsgebonden budget (PGB) kunt beheren. Anders kan het zijn dat zorg in natura (zin) beter bij u past.

Beschikking

Binnen 2 weken na ondertekening krijgt u een beslissing van ons. Officieel heet dat een beschikking.

Zorg in natura (zin)

Bij zorg in natura (zin) regelen wij dat u zorg of hulp krijgt. Wij hebben hiervoor contracten gesloten met veel zorgaanbieders en leveranciers. Zo heeft u een ruime keuze. Ook bewaken wij de kwaliteit van deze aanbieders. Wilt u voor uw Wmo zorg in natura? Dan hoeft u dus zelf niets te regelen.

Wilt u de zorg of hulp zelf regelen? Dan kunt u hiervoor een PGB bij ons aanvragen. Wij beslissen of dat in uw geval kan. Zo moet u PGB-vaardig zijn. Dit houdt in dat u bijvoorbeeld weet welke zorg u nodig heeft. En dat u goede afspraken maakt met een zorgverlener. Ook moet u een budgetplan laten zien. Lees meer over PGB-vaardigheden op Rijksoverheid.nl. Of doe de PGB-test. Zo ziet u of een PGB bij u past. 

In het budgetplan schrijft u de afspraken op die u maakt met de zorgaanbieder. U zet erin welke diensten u gaat gebruiken. En hoe u de diensten gaat gebruiken. Ook zet u erin aan welke doelen u gaat werken. U moet zelf een administratie bijhouden. Daarin legt u uw uitgaven uit. Ook moet u zelf de rekeningen van de zorgaanbieder controleren. Bij ziekte of vakantie van uw zorgaanbieder moet u zelf vervanging regelen. 

Het is ook mogelijk om een PGB voor een hulpmiddel te vragen. U hoeft daar geen budgetplan voor te maken. Wilt u een hulpmiddel zelf regelen? Dan kunt u hiervoor een PGB bij ons aanvragen. Wij beslissen of het hulpmiddel in uw geval geschikt is als oplossing.

Wij vinden het belangrijk dat we geld voor zorg goed besteden. We letten daarom extra op de diensten van zorgverleners. We controleren bijvoorbeeld welke zorg u krijgt en hoeveel geld de aanbieder in rekening brengt. Zo weet u dat u goed beschermd bent. 

Hoe gaat het verder?

Wordt uw plan goedgekeurd? Dan ontvangt u een beschikking. Hierin staat dat u PGB krijgt. U regelt nu alles verder online via het PGB-portaal (www.mijnpgb.nl). Zo maakt u zelf een zorgovereenkomst (afspraken over de zorg) en u vult zelf uw declaraties (overzicht van kosten) in.