Koninklijke onderscheiding

Een Koninklijke onderscheiding (een lintje) kan om verschillende redenen worden uitgereikt. Bijvoorbeeld aan mensen die een briljante prestatie of bijzondere verdienste voor de samenleving geleverd hebben. Koninklijke onderscheidingen voor maatschappelijke verdiensten zijn er in twee orden: de Orde van Oranje-Nassau en de Orde van de Nederlandse Leeuw.  

Aanvragen

Kent u iemand die volgens u een lintje verdient? En woont diegene in de gemeente Westland? Dan kunt u die persoon voordragen voor een Koninklijke onderscheiding. Dat begint met het invullen van een kort online verzoekformulier.

Het kabinet van de burgemeester bekijkt het verzoek en beoordeelt of er voldoende aanleiding is om over te gaan tot de voordracht. Mogelijk nemen zij daarvoor eerst contact met u op. Daarna ontvangt u per e-mail een link naar het complete digitale voorstelformulier. Hierin vermeldt u duidelijk de betekenis voor de samenleving en motiveert u alle vrijwilligersactiviteiten onderbouwt met tijdsbesteding en jaartallen. Als de kandidaat in loondienst is, is een verklaring van geen bezwaar van de werkgever vereist. Daarnaast zijn minimaal twee motivatiebrieven van anderen nodig die het voorstel steunen. Een aanvraag voor een onderscheiding richt u aan de burgemeester van de gemeente Westland.

Meer informatie

Meer informatie is te vinden op www.lintjes.nl Heeft u vragen naar aanleiding van een aanvraag voor een Koninklijke onderscheiding, neem dan contact op met het kabinet van de burgemeester van de gemeente Westland via 14 0174 of onderscheidingen@gemeentewestland.nl

Uitreiking tijdens lintjesregen

De Algemene Gelegenheid (lintjesregen) vindt jaarlijks plaats op de laatste werkdag voor Koningsdag. De voordracht voor de lintjesregen moet voor 1 juli van het jaar vóór de lintjesregen binnen zijn.

Uitreiking op een ander moment

Dit kan alleen als er een direct verband is tussen de hoofdactiviteit en een speciale dag. Bijvoorbeeld een jubileum of een afscheid. De aanvraag voor een Bijzondere Gelegenheid moet minimaal zes maanden van tevoren worden ingediend.