's-Gravenzande
Noordwest ’s-Gravenzande en bedrijventerrein Teylingen
Rondom ’s-Gravenzande liggen geplande leidingen van Warmte Systeem Westland (WSW) vlak langs gebieden met veel woningen die dicht bij elkaar liggen. Hierdoor is er veel vraag naar warmte in een klein gebied (warmtevraagdichtheid). Dit maakt dit gebied heel geschikt om aan te sluiten op het warmtenet. Vooral de gebieden in het noordwesten liggen vlakbij waar WSW-leidingen gepland zijn. Ook het bedrijventerrein Teylingen heeft een redelijk hoge warmtevraagdichtheid en grenst aan nieuwbouwgebied Waelpark.
- Aan de oostkant van ’s-Gravenzande is een leiding van Warmte Systeem Westland (WSW) gepland.
- We hebben deze onderzoeksgebieden gekozen omdat we hier de goedkoopste overstap naar aardgasvrij verwachten. De warmtevraag dichtheid is er hoog. Deze gebieden kunnen nog kleiner of groter worden bij verder onderzoek.
- Voor het nieuwbouwgebied Waelpark ten oosten van ‘s-Gravenzande lopen gesprekken om aan te sluiten op WSW. Dit kan als aanjager fungeren. Bedrijventerrein Teylingen kan hier relatief makkelijk bij aansluiten en mogelijk kunnen ook andere woningen aansluiten.
- Veel huizen zijn hier in bezit van een woningcorporatie. Als de corporatie aan wil sluiten op het Warmte Systeem Westland, is er dus meteen een redelijk percentage van de woningen dat aansluit. Dit is gunstig voor de kosten en opbrengsten van een warmtenet. Hiervoor is echter wel ook toestemming nodig van de meerderheid van de huurders.
- Nu 3.625 woningen, nieuwbouw ongeveer 1400 woningen.
- Nu ongeveer 125 TJ warmtevraag nu (bestaande bouw).
- Vooral twee-onder-een-kap-, rijwoningen en appartementen.
- 625 bedrijven: ongeveer 100 TJ warmtevraag nu, vooral industriefunctie.
- Aansluiting op Warmte Systeem Westland (WSW) (nieuwbouw eventueel op de retourleiding).
- Op basis van aardwarmte (geothermie).
- Voor veel nieuwbouwwoningen is het mogelijk goedkoper om een warmtepomp of andere individuele oplossing te kiezen als alle kosten worden meegenomen (zowel de kosten voor de gebruiker als die voor de gemeente).
- Vanuit WSW wordt dit warmtenet pas mogelijk als er leidingen komen tussen Maasdijk en Polanen.
- Het is een groot gebied, bij de verkenning moet gekeken worden of het beter is om eerst met een deel van het gebied te beginnen.
Wilt u de vastgestelde Warmtevisie Westland bekijken? Stuur dan een e-mail naar [email protected].
Zie ook
Wilt u zelf aan de slag? Kijk dan op de website Westland Woont Duurzaam.