Handhavingsstrategie glastuinbouwgebied
De grond in het gebied voor glastuinbouw van Westland is bedoeld voor bedrijven in de glastuinbouw. In het omgevingsplan(Verwijst naar een externe website) staat hoe bedrijven de grond mogen gebruiken. Doen zij dat op een andere manier? Dan gaat dat tegen het omgevingsplan in. Denk hierbij aan een rijbak voor paarden of een stalling voor caravans waar een kas hoort te staan.
Optreden
Via het project Ruimte voor de glastuinbouw kijken we of bedrijven zich aan de regels van het omgevingsplan houden. Als dat niet zo is, overlegt de gemeente met de eigenaar van de grond. Lukt dat niet, dan kan de gemeente optreden. Soms mag een eigenaar de grond blijven gebruiken voor iets anders dan wat in het omgevingsplan staat. Dat kan alleen als de eigenaar belooft uiteindelijk mee te werken aan de ontwikkeling van de glastuinbouw.
Handhavingsstrategie glastuinbouwgebieden Westland 2020
De aanpak om het gebied voor glastuinbouw te houden heet de Handhavingsstrategie glastuinbouwgebied. Wie zich niet houdt aan de regels uit het omgevingsplan, maakt een overtreding. Er zijn verschillende overtredingen:
- van voor 4 december 2008 die zijn doorgegaan zonder te veranderen
- vanaf 4 december 2008
- nieuwe overtredingen vanaf 1 december 2020
Het verschil in deze overtredingen is belangrijk voor het beleid om op te treden bij het gebruik van een agrarische bedrijfswoning en (te veel) privégebruik van agrarische grond voor wonen.
- Voor oude overtredingen komt een eenmalige toestemming en krijgt een groot deel van de woningen de bestemming ‘wonen’.
- Voor het privégebruik van agrarische grond geldt voor oude en bestaande overtredingen dat de eigenaar de grond privé mag blijven gebruiken als hij een koopoptie geeft.
- Voor het privégebruik van agrarische grond na 1 december 2020 geldt dat de gemeente direct optreedt. Dit geldt voor alle situaties.
Handhavingsverzoek
Bent u van mening dat regels worden overtreden? Dan kunt u een handhavingsverzoek doen. Zo’n verzoek moet wel voldoen aan bepaalde voorwaarden.
U moet belanghebbende zijn
Om een handhavingsverzoek te kunnen doen, moet u belanghebbende zijn. Om te kunnen beoordelen of u inderdaad belanghebbende bent, is het noodzakelijk dat wij weten wie om handhaving vraagt. Een anoniem verzoek kunnen wij daarom niet in behandeling nemen.
We kunnen namelijk niet voorkomen dat in de loop van de procedure bekend wordt dat u het verzoek heeft gedaan.
Bent u belanghebbende? Dan gaan wij een besluit nemen over uw handhavingsverzoek. Bent u geen belanghebbende? Dan kunnen wij uw verzoek niet in behandeling nemen.
U moet dus belanghebbende zijn om een handhavingsverzoek te doen. Uw verzoek moet ook aan de volgende eisen voldoen:
- omschrijving van het verzoek.
U moet duidelijk omschrijven waartegen volgens u handhavend moet worden opgetreden. - insturen naar het bevoegd gezag.
Het verzoek moet worden gericht tot de instantie die bevoegd is om handhavend op te treden. Dat is vaak het college van burgemeester en wethouders van een gemeente. - naam en adres, ondertekening en datum.
Bij een verzoek om handhaving moet u uw naam en adres noemen. Wij hebben dit nodig om te beoordelen of u belanghebbende bent bij de handhaving waar u om vraagt. Ook moet u het handhavingsverzoek ondertekenen en hierbij de datum vermelden.
Als er geen overtreding is waartegen wij handhavend op kunnen en mogen treden, dan wijzen wij uw verzoek schriftelijk af. Wij wijzen dit ook af als er sprake is van bijzondere omstandigheden.
Soms kan een overtreding namelijk achteraf alsnog worden gelegaliseerd. Dat kan bijvoorbeeld door een vergunning te verlenen. In die situatie moeten wij een overtreder de gelegenheid bieden om alsnog een aanvraag te doen. Als zo’n aanvraagprocedure in behandeling is, kan dit betekenen dat wij (voorlopig) afzien van handhavend optreden.
Als u het hier niet mee eens bent, dan kunt u hierop reageren.
Als wij een overtreding hebben geconstateerd, wij bevoegd zijn om handhavend op te treden én er geen redenen zijn om van handhaving af te zien, dan laten wij de overtreder weten dat wij van plan zijn om handhavend op te treden. De overtreder krijgt dan de gelegenheid om een reactie (zienswijze) te geven. Hierna nemen wij een besluit. Wij houden u hierover dan op de hoogte.
Een verzoek om handhaving kan schriftelijk worden gedaan. Het is ook mogelijk om uw verzoek digitaal te doen via [email protected](Verwijst naar een e-mailadres).