Woning tijdelijk verhuren (leegstand)

Het is mogelijk om uw woning tijdelijk te verhuren als u dubbele woonlasten heeft. Hiervoor heeft u een vergunning nodig. Deze vergunning is 5 jaar geldig en is geregeld in de leegstandwet. Het is niet mogelijk om de vergunning na deze periode nog een keer te verlengen. 

Aanvragen

U vraagt de vergunning aan via onderstaande knop.

Regel met DigiD of eHerkenning

U mag een woning tijdelijk verhuren wanneer u aan de volgende voorwaarden voldoet:

  • de woonruimte waarvoor de vergunning wordt aangevraagd staat leeg
  • u kunt bewijzen eigenaar van de woning te zijn
  • u kunt bewijzen dat het huis voor een marktconforme of lagere prijs in de verkoop is aangeboden en dat dit niet heeft geleid tot verkoop
  • de woning mag niet worden gebruikt in strijd met het omgevingsplan, voorschriften,verordeningen en/of andere gemeentelijke bepalingen

Bij tijdelijke verhuur heeft de huurder geen huurbescherming. Dit betekent dat u als verhuurder de huur kunt opzeggen als u de woning heeft verkocht. Wel moet u een aantal zaken in de tijdelijke huurovereenkomst opnemen, namelijk:

  • de huurovereenkomst geldt voor minimaal 6 maanden,
  • de verhuurder heeft een opzegtermijn van minimaal 3 maanden,
  • de huurder heeft een opzegtermijn van maximaal 1 maand

Wilt u een tijdelijke vergunning aanvragen voor een woonruimte die bestemd is voor afbraak of renovatie? Dan is de vergunning maximaal 2 jaar geldig. U kunt deze ieder jaar met 1 jaar verlengen. Dit kunt u maximaal 7 jaar doen. Als u uw vergunning wil verlengen, kunt u gebruik maken van het aanvraagformulier verlenging (pdf, 88 KB).

Bij deze aanvraag moet u aangeven wat de maximale redelijke huurprijs is volgens de Uitvoeringswet huurprijzen woonruimte. Om de huurpijs te bepalen kunt u zelf een berekening maken met behulp van het puntenwaarderingsformulier van de Huurcommissie.

Hulp nodig? 

Vind je het moeilijk formulieren op onze website of op papier in te vullen? Dan kunnen de mensen bij een Buurt Informatiepunt je helpen. Je kan ook een afspraak maken met de formulierenbrigade van Vitis Welzijn.

Heeft u een andere vraag? Stel uw vraag online of bel met telefoonnummer 14 0174.

Hoe staat het met mijn aanvraag of melding?

Wilt u weten hoe het staat met uw aanvraag of melding? Vul dan het formulier op onze website in. Gebruik tijdens de communicatie het zaaknummer die u met de aanvraag heeft ontvangen.