Omgevingswet

Op 1 januari 2024 zijn de regels veranderd voor alles in de omgeving waarin u leeft. Denk aan het plaatsen van een dakkapel of het kappen van een boom. Of het bouwen van een kas op een stuk grond. Het is allemaal geregeld in de nieuwe Omgevingswet. Die heeft drie voordelen: veranderingen kunt u op één plek en met één aanvraag regelen, inwoners krijgen vaker de kans mee te praten over plannen en aanvragers krijgen binnen 8 weken een beslissing. 

Hoe vraag ik een vergunning aan? 

De aanvraag voor een omgevingsvergunning is sinds 1 januari 2024 veranderd. We zetten de stappen op een rij. 

Maakt u een plan, met of zonder een aannemer of architect? Dan zijn dit de stappen:

 • ga naar de website Omgevingsloket
 • beantwoord een lijst met vragen. U ziet dan wat u moet doen: 
 1. u moet toestemming (een vergunning) vragen voor uw plan 
 2. u hoeft uw plan alleen te melden 
 3. u hoeft geen vergunning aan te vragen of uw plan te melden
 4. overleg met buren en omwonenden
 5. u doet een aanvraag via omgevingsloket.nl

In alle gevallen is het verstandig vooraf met uw buren en omwonenden te overleggen. In een aantal gevallen is het ook verplicht. U krijgt dat te horen bij het invullen van de vragenlijst op omgevingsloket.nl. Als overleg met de omgeving verplicht is, controleert de gemeente dat bij uw aanvraag.

Weet u niet zeker of en hoe u een vergunning moet aanvragen? Neem dan contact met ons op via  [email protected].

Wij behandelen plannen die niet voldoen aan het omgevingsplan (vroeger bestemmingsplan) én andere afspraken aan de omgevingstafel. We bespreken wat de gemeente wil en wat nodig is om uw plan uit te kunnen voeren. Een medewerker houdt u hiervan op de hoogte. 

Met de nieuwe Omgevingswet verandert ook de controle op de bouw. Dat doet iemand van buiten die de kwaliteit bewaakt. Zo’n persoon heet een externe kwaliteitsborger. Deze persoon kijkt of de plannen veilig zijn en volgt het proces van de bouw. Als u de vergunning heeft, huurt uw aannemer of architect de externe kwaliteitsborger in als dat nodig is. Of het nodig is, wordt duidelijk als u de vergunning aanvraagt.    

Na de beslissing is er een periode van 6 weken waarin mensen bezwaar kunnen maken tegen uw plan. Houd daar rekening mee als u uw plan gaat uitvoeren. 

Wilt u iets in uw omgeving veranderen (bijvoorbeeld een dakkapel, uitbouw of boom kappen), met of zonder aannemer of architect? Dan zijn dit tot 1 januari 2024 de stappen:

 • ga naar de website van Omgevingsloket Online 
 • beantwoord de lijst met vragen. U ziet dan wat u moet doen: 
 • toestemming (een vergunning) vragen voor uw plan 
 • uw plan alleen maar melden 
 • of u hoeft geen vergunning aan te vragen of uw plan te melden 

Op de website leest u welke gegevens u moet doorgeven. De aanvraag gaat sneller als alle gegevens compleet worden aangeleverd. Tip: overleg met ons als u twijfelt via  [email protected].

Na de beslissing is er een periode van 6 weken waarin mensen bezwaar kunnen maken tegen uw plan. Houd daar rekening mee als u uw plan gaat uitvoeren. Kijk voor meer informatie op de website Omgevingsloket Online.

Vragen?

Wij kunnen ons voorstellen dat u nog vragen heeft over de nieuwe Omgevingswet en wat er allemaal verandert in de praktijk. Daarom hebben we veel vragen en antwoorden op een rij gezet voor u als inwoner of ondernemer.

Meer informatie? 

We helpen u graag. Inwoners en bedrijven sturen een e-mail naar  [email protected]. Bellen kan ook via 14 0174.