Veel voorkomende vergunningsaanvragen

U heeft een vergunning nodig als u een huis, bedrijfspand of ander bouwwerk gaat bouwen. Dat geldt vaak ook voor veranderingen aan een huis. Denk aan de plaatsing van een nieuw raam in de gevel of gat in een dragende muur. Kijk op de site van het Omgevingsloket voor de eisen voor de toestemming (vergunningseisen) en de aanvraag.

Als u een pand gaat bouwen waarin u kamers gaat verhuren, zal een Bibob-onderzoek (pdf, 277 KB) (integriteitsonderzoek) deel uitmaken van de aanvraagprocedure.

Wilt u een serre, aanbouw of berging bij een huis of bedrijfsgebouw maken? Bijgebouwen op het achtererf zijn soms zonder toestemming (vergunning) te plaatsen. Kijk dus goed bij het Omgevingsloket voor u een aanvraag doet.

Bekijk voor het aanvragen van een vergunning de lijst met indieningsvereisten voor bijgebouwen en de voorbeeldtekening (jpg, 151 KB).

Wilt u een dakkapel of dakopbouw plaatsen? Aan de achterkant van het huis zijn ze vaak vergunningsvrij. Kijk bij het Omgevingsloket voor u een aanvraag doet.

Bekijk ook de lijst met indieningsvereisten en de voorbeeldtekening (jpg, 187 KB).

Wilt u een warmtepomp of airco plaatsen? In sommige gevallen zijn ze vergunningsvrij, wanneer ze niet hoger dan 1m zijn en de oppervlakte niet meer dan 2m² is. Ook moet de warmtepomp of airco los van het gebouw staan.

Wanneer de warmtepomp of airco aan de gevel van een gebouw wordt bevestigd, is deze bijna altijd vergunningsplichtig. Neem bij twijfel contact met ons op per mail.

Op de website van de rijksoverheid kunt u meer lezen over geluidseisen voor warmtepompen en airco’s.

Duurzaamheidstips leest u op de website van WestlandWoontDuurzaam.

Als u een huis of bedrijfsgebouw helemaal of voor een deel wilt slopen of als u asbest wilt verwijderen, moet u een sloopmelding doen. Soms moet u ook een omgevingsvergunning aanvragen.

Het kappen van een boom op eigen grond kan zonder toestemming (vergunning), behalve als de boom op de bomenlijst staat.

Voor het veranderen van een door gemeente of rijk aangewezen monument of een bouwwerk in een beschermd dorpsgezicht is meestal een omgevingsvergunning nodig. Dit geldt ook voor werk aan de binnen: aan de constructie, de indeling of de afwerking van de binnenkant (interieur).

Wilt u een aansluiting van uw terrein naar de openbare weg maken? Soms heeft u een omgevingsvergunning nodig. Kijk voor meer informatie op de site van het Omgevingsloket.